Твір на тему: «Що таке щастя»


Рейтинг твору 4.15 на основі 20 голосів

Щастя належить до одного з філософських понять, яке неодноразово переосмислювалося в історичному зрізі, крім того, це поняття має виражене суб’єктивне забарвлення. Іншими словами, щастя для кожного своє. Тому мій твір не претендує на оригінальність мислення, на істину в останній інстанції, мені тільки хочеться розглянути це поняття з різних точок зору.

Щастя можна розглядати у зв’язці з поняттям «мета». Звичайно, щастя як абстрактне поняття може бути самоціллю, але тоді в чому воно може виражатися? Для одних людей бути щасливим значить досягти своєї мети: будь-то професійної, особистої, творчої або якоїсь ще. Хтось робить нове відкриття в науці, комусь вдається взяти інтерв’ю у культової людини, інший радіє усмішці власної дитини — і всі ці люди щасливі.

Інший контекст щастя можна розглядати у віковому зрізі. Для дитини в цьому сенсі щастя легкодоступне: достатньо отримати в подарунок нову іграшку, подивитися мультфільм або поганяти в м’яч з друзями на вулиці. Темні смуги у долі дитини теж трапляються, але вони майже миттєво ховаються за нальотом щасливої радості. Для молодої людини щастя стає більш непевним поняттям і пов’язане з такими областями, як романтичні захоплення, досягнення у навчанні, вибір життєвого шляху. Люди середнього віку щасливі зазвичай тоді, коли їм вдається побудувати кар’єру, з’їздити в подорож, виспатися і провести вечір в компанії близьких людей. З віком кількість щастя незмінно зменшується, тому що людина перестає дивуватися, їй все здається звичним, відомим. Люди шкодують і емоції, які діти щедро віддають в цей світ.

Комусь достатньо просто жити, щоб бути щасливим, іншим необхідні звершення і подвиги, щоб відчувати гостроту у цьому житті, третім важливе визнання, а більшість навіть ніколи не замислювалися над питанням: «А що є щастя для мене?»