Твір на тему: «Законність – це основа держави»


Рейтинг твору 5 на основі 1 голосів


Складно не погодитися з тим, що основою будь-якої сучасної держави є законність, адже жодна країна не може існувати без законів: саме вони регулюють стосунки між людьми і державою, окремими членами суспільства, саме вони забезпечують нормальне існування країни.

Щодо держави, то її існування повинне забезпечувати спокій і можливість мирної праці своїх громадян, а без сучасних законів це ніяк неможливо. Звичайно ж, для того, щоб будувати стосунки між людьми, багатьом з нас достатньо і загальноприйнятих моральних норм. Але, при всьому цьому, у житті кожного з нас можуть скластися такі суперечливі ситуації, у яких не обійтися без чіткого законного трактування дій або подій. Саме у таких випадках на допомогу людям приходить закон. Невипадково існує достатньо правильна думка про те, що коли не знаєш, як правильно вчинити, роби усе за законом.

Сучасні моральні та юридичні закони тісно пов’язані між собою, тому найчастіше неможливо скористатися чимось одним. Яскравим прикладом цього може стати ситуація з оповідання «Суд» Ю. Мушкетика, в якому опинилася його головна героїня. Жінку судили суворо за законом, але при читанні твору не залишала думка про несправедливість цього закону. Саме через таке законодавство виникають сумніви щодо справедливості усієї тогочасної державної системи, саме вони викликають критичне ставлення громадян до антилюдських законів.

У зв’язку з цим доречно згадати перше зведення законів Русі Ярослава Мудрого, які отримали назву «Руська правда». Завдяки цим законам князю Ярославу вдалося суттєво зміцнити державу та її міжнародний авторитет.

Із усього цього випливає, що основою будь-якої держави є саме законність.