Твір на тему: «Що значить вчитися: збільшувати свої знання чи змінювати життя» (варіант 1)


Рейтинг твору 3.78 на основі 18 голосів


Життя людини — це постійний і безупинний рух вперед. Все навколо постійно змінюється, як змінюється і сама людина. Життя неможливо зупинити, як неможливо двічі увійти в одну й ту ж саму річку, адже вода у ній буде вже зовсім іншою, новою. І дуже важливо, щоб змінювався не тільки навколишній світ, а й сама людина, щоб це був не простий перебіг фізіологічних процесів і накопичення біомаси, а насамперед духовний розвиток людини. Подібний розвиток неможливий без звичайного накопичення нової інформації і знань. Однак і цього буде замало, адже звичайні знання тільки в поєднанні з бажанням людини змінити щось на краще, в поєднанні з високоморальними якостями будуть сприяти значним змінам як у житті кожної окремої людини, так і в житті усього суспільства.

Але що значить вчитися? Людина, і сама того не підозрюючи, постійно чомусь навчається протягом усього свого життя. Наприклад, дитина спочатку вчиться ходити, потім пізнає світ. Через деякий час вона вже намагається відрізняти добро і зло, починає розуміти, що погано, а що добре. Пішовши до школи, дитина отримує нові знання, причому деякі з них обов’язково знадобляться їй у майбутньому. Увійшовши у доросле життя, учорашній школяр починає накопичувати життєвий досвід, з часом дорослішає і стає мудрішим. У дорослої людини змінюється світосприйняття, погляди на навколишній світ і, здавалося б, на звичайні речі. На те, що колись здавалося дуже важливим, людина починає дивитися по-філософськи, а неважливі колись речі відіграють у дорослому житті значну роль.

Не менш велике значення у житті кожної людини відіграє самоосвіта. Адже людина повинна вчитися усе життя, причому для цього не обов’язково бути школярем або студентом. Збільшувати та покращувати свої знання можна і самостійно. Самоосвіта — це не тільки захоплююча й цікава річ, це невід’ємна складова життя, яка приносить неабияку користь. Наприклад, якщо людина вивчає іноземну мову, вона не тільки розширює свій світогляд, а й удосконалює та тренує пам’ять. До того ж, розвиваючи власні здібності, людина стає більш цікавою для оточуючих, з нею більш охоче спілкуються.

Я впевнений, що саме тому важливо не забувати, що знання додають нашому життю яскравих барв, прикрашають його, удосконалюють, а інколи і принципово його змінюють. Тому кожен з нас повинен вчитися і постійно прагнути дізнаватися щось нове. Недарма давньогрецький філософ Цицерон казав, що небажання людини отримувати знання нічим не відрізняється від невігластва.