Твір на тему: «Поетичний світ Василя Чумака»


Рейтинг твору 5 на основі 1 голосів


Талановитий український поет Василь Чумак справедливо вважається одним з найяскравіших ліриків епохи революції. Він вмів з надзвичайною чутливістю передавати прагнення свого народу до боротьби за визволення, за соціальне і національне відновлення. Дмитро Павличко писав про його поетичну збірку «Заспів», що вона засвідчує В. Чумака не просто як першорядного поета, а як видатного митця. Ця збірка побачила світ вже після трагічної смерті автора.

Василь Чумак почав писати вірші ще в дитинстві. А його перші учнівські спроби наслідували відомі хрестоматійні зразки. Пізніше, познайомившись у Києві з відомими українськими діячами мистецтва та літератури, В. Чумак з головою поринув у вир творчої та громадської діяльності, при цьому він був учасником підпільної боротьби в умовах білогвардійської окупації.

В. Чумак з надзвичайним натхненням боровся за ствердження ідеалів рівності, свободи і братерства. Як і багато інших українських діячів культури та мистецтва того часу, він щиро повірив у більшовицькі ідеї. Йому здавалося, що ось-ось прийде змальоване більшовиками щасливе майбутнє, і всі люди раз і назавжди стануть щасливим та вільними. Тому поет був впевнений, що треба вести безжальну боротьбу з тими, хто стоїть на перешкоді руху до щастя.

Сьогодні нам багато відомо про обіцяний «комуністичний рай», але це не повинно впливати на оцінку творчості В. Чумака. Адже до останніх своїх днів митець залишався щирим патріотом своєї країни, а його почуття завжди були безпосередніми і відвертими. Все це яскраво розкрилося у його незрівнянних поезіях. Василь Чумак загинув від білогвардійської кулі, на той час йому було усього вісімнадцять років.

Поетична збірка В. Чумака «Заспів» складається з чотирьох циклів. Це «Цикл соціального», «Осіннє», «Мрійновтома» і «З ранкових настроїв». Віршам з цієї збірки притаманний потяг до самовідданого служіння ідеалам революції, її розуміння як події всесвітнього масштабу, характерний незвичайний романтизм авторського світосприйняття.

«Ми йдем і йдем, несем вогні,

І творим блиск, і творим дні!

Найпалкіша мрія Василя Чумака — світова революція, всепланетний революційний порив:

«Блисками-пожежами

Небо обмережимо,

Сполохами-ралами

Обрії зорем».

Революція для Василя Чумака була тріумфом українського народу, радістю звільнення і нового світоустрою. Він славив революційні перетворення і був впевнений, що кожний справжній митець повинен нести у світ революційну наснагу та займатися пошуком шляхів до кращого життя своїх співвітчизників.