Твір на тему: «Віра в перемогу нового світу» за творчістю Василя Чумака і Василя Еллана-Блакитного


Рейтинг твору 5 на основі 1 голосів

Василь Чумак та Василь Еллан-Блакитний справедливо вважаються найцікавішими ліриками революційної епохи. В. Чумак у своїх творах з надзвичайною силою почуттів передав радість боротьби за державне та національне визволення суспільства, революційний порив українського народу. Це яскраво відобразилось у поетичній збірці «Заспів», про яку Д. Павличко писав: «Вона засвідчує поета не просто першорядного, а видатного». Слід сказати, що ця збірка була надрукована вже після трагічної смерті автора.

Перші свої вірші В. Чумак написав ще в дитинстві. А його учнівські твори були схожі на найвідоміші хрестоматійні зразки. Пізніше, перебуваючи в Києві, юний поет познайомився з відомими діячами мистецтва. Він з головою поринув у літературну та громадську діяльність, а також у підпільну боротьбу в умовах окупації України. В. Чумак з великим натхненням боровся за ствердження ідеалів братерства, рівності та свободи. Як і більшість митців того часу, поет щиро повірив більшовикам, йому здавалося, що ось-ось настане в країні змальоване в яскравих кольорах щасливе комуністичне майбутнє, його співвітчизники стануть вільними та незалежними. Тому поет безжально боровся з тими, хто, на його думку, заважав рухатися до щастя:

«Блисками-пожежами

Небо обмережимо,

Сполохами-ралами

Обрії зорем».

Сьогодні вже добре відомо про «комуністичний рай», але це не заважає щиро захоплюватися поетичними творами В. Чумака. Поет до останніх своїх днів залишався безпосереднім, а його почуття завжди були щирими. Все це розкривалося у його неповторних за своєю красою віршах. Василь Чумак загинув від білогвардійської кулі у 1919 році, на той час йому було лише вісімнадцять.

Поезія Василя Еллана-Блакитного була більш жорсткою. Його творам була притаманна енергія та сила справжнього натхнення, безмежна відданість революційним ідеалам та романтичне бачення пореволюційної України. Для творчості поета найбільш характерною є поетична збірка «Удари молота і серця». Поезії з цієї збірки надзвичайно динамічні, лаконічні і сповнені карбованого маршового ритму.

«Нам треба нервів, наче з дроту,

Бажань, як залізобетон».

Ліричний герой В. Еллана-Блакитного впевнений у тому, що справжній революціонер повинен відмовитися від звичайного людського щастя і повністю присвятити своє життя боротьбі.

І В. Чумак, і його колега по перу В. Еллан-Блакитний були типовими митцями свого часу, вони, ніби метеори, засліпили полум’яним світлом, пронеслися по небосхилу української літератури і швидко згасли. Ми з кожним роком віддаляємося від тих бурхливих часів, але постаті талановитих українських митців в сучасних умовах знову набувають свого значення. Та хоча їхня доля і заслуговує поваги, вона навряд чи заслуговує сліпого наслідування.