Твір на тему: «Любіть травинку і тваринку...» за творчістю Ліни Костенко


Рейтинг твору 3.67 на основі 3 голосів

Я повністю згоден з тим, що Ліна Костенко у одному зі своїх віршів сказала дуже важливі для розуміння кожного з нас заповідальні слова:

«Любіть травинку, і тваринку,

і сонце завтрашнього дня,

вечірню в попелі жаринку,

шляхетну інохідь коня».

Це буде ще одним нагадуванням сучасним міським мешканцям, більшість з яких повністю втратила зв’язок з природою. Але в цей же час кожен з нас підсвідомо прагне до природи, хтось намагається для цього хоч щось зробити: посадити біля будинку квіти або деревце, а хтось просто радіє і з великою вдячністю згадує добрих людей.

На жаль, не всі можуть утримувати у своїх квартирах тварин, але все ж таки більшість їх любить. Кажуть, що будь-яка тварина майже одразу відчуває, яка поряд з нею людина, навіть коли вона не промовила і слова. Адже досить часто міру любові і доброти людини, її витонченість або байдужість виміряє ставлення до навколишнього світу, до людей і природи.

Яскравим прикладом взаємин людини і природи може бути драма-феєрія Лесі Українки «Лісова пісня». Одного з героїв поеми, дядька Левка, люблять та поважають усі лісові мешканці, адже він серцем відчуває природу і добре її розуміє. А ось його сестра після смерті Лева діє немудро і жорстоко, адже вона не здатна розуміти природу, та і не прагне до цього. В красі, що її оточує, вона бачить лише матеріальний світ, від якого можна отримати вигоду. Це ще раз є доказом того, що любити «травинку і тваринку» може тільки людина з добрим серцем, яка здатна сприймати навколишній світ як дар, і дякує за нього Богові.

Яскравим прикладом такої людини із реального життя можна назвати нашу сусідку. Це старенька бабуся, яка має тепле серце і не може залишатися байдужою, коли бачить немічне кошеня. То ж зараз у неї вже чотири дорослі кішки, яких вона підібрала на вулиці, і які відповідають їй щирою любов’ю. Більшість сусідів її розуміє і допомагає їжею: хто принесе свіжої риби, хто консерви для котів, а хто підкине сухого корму, адже пенсія у бабусі зовсім невелика. Але деякі обурюються тим, що у квартирі живе аж чотири кішки і постійно скаржаться на сусідку у різні інстанції. Але вона не ображається на таких людей, а коли сусіди бачать завжди усміхнену бабусю, яку супроводжують різнокольорові чотирилапі, вишикувані за ієрархією, на серці у них теплішає.

«В епоху спорту і синтетики

людей велика ряснота.

Нехай тендітні пальці етики

торкнуть вам серце і вуста».