Твір на тему: «Сучасне завжди на дорозі з минулого в майбутнє» за творчістю Павла Загребельного


Рейтинг твору 4.19 на основі 26 голосів


Відомий український письменник Павло Загребельній — автор досить загадковий і тому складно вгадати, чого від нього можна чекати у найближчому майбутньому, куди ми можемо потрапити завдяки нестримній уяві письменника. Але в будь-якому разі у великому творчому доробку П. Загребельного кожен може знайти щось для себе. Серед його творів є такі, які знають усі без винятку, адже це цікаві оповіді про історію нашого народу, про його синів і дочок, про наше минуле і Батьківщину. І саме історичні романи принесли П. Загребельному найбільшу популярність. Це романи «Євпраксія», «Первоміст» і «Диво». А роман «Роксоляна» побив усі рекорди популярності і став першим бестселером у повному розумінні цього слова.

П. Загребельний завжди прагнув здійснити власні художні дослідження доль своїх співвітчизників, кожна з яких має велике значення і в наш час. Тому роман «Диво» став оповіддю про долю таланту, роман «Смерть у Києві» — про долю державної ідеї, роман «Диво» — про долю споруди, а «Євпраксія» — про долю людини. Щодо долі людини в надто трагічних її вимірах, то вона найбільш виразно простежується на прикладі головної героїні роману «Роксоляна», у якому йде мова про непересічну українську жінку, про трагедію її життя, розлуки з рідною землею і втрати кохання.

У романі «Роксоляна» є і трагедія, і тріумф Насті Лісовської, і глибокий аналіз подій та фактів, проведений під незвичним кутом зору. Письменник розмірковує над тим, як могло так статися, що в епоху титанів, імена яких і сьогодні з захватом повторюються у всьому світі, не забулося і не згубилося, а дійшло до нас через століття ім’я звичайної української дівчини з Рогатину, яка піднялася на одну щабель з наймогутнішим султаном Османської імперії Сулейманом Пишним.

Сам П. Загребельний казав, що у його романі є дві протилежних значних особистості: Сулейман і Роксоляна. Але Роксоляна завжди діяла за розумом, а Сулейман — за силою. Письменник стверджував, що тільки думка здатна підвисити нас, а не час і простір, яких нам ніколи не заповнити і не подолати. У цьому сенсі Роксоляна була вищою за Сулеймана, який намагався змагатися з простором і часом.

Історичні романи П. Загребельного — це ґрунтовний розгляд минулого нашої Батьківщини, героїв України, сузір’я яскравих особистостей і постатей. Торкаючись долі окремої людини та її душі, П. Загребельний додає яскраву і повну картину її життя, всю його складність і багатогранність. Для самого письменника найближчими і найцікавішими були вольові і сильні духом натури, які опиралися недолі і прагнули плисти проти течії, жити за покликом власної душі.