Твір на тему: «Духовний світ ліричного героя» за поезією Олександра Олеся «Чари ночі»


Рейтинг твору 4.06 на основі 36 голосів

Незважаючи на те, що Олександр Олесь був талановитим українським митцем, його прозова і поетична творчість довгі роки була недосяжною українським читачам. Він був автором одинадцяти поетичних збірок, але тривалий час залишався відомим лише українській діаспорі за кордоном.

Характер поетичної спадщини О. Олеся, його громадянських і ліричних поезій, визначає радість і журба, які у творах митця завжди ідуть поруч і постійно змагаються, хто кого переможе. Ці почуття проходять не тільки через ранню громадянську лірику періоду двох революцій, а й через твори пізнішого періоду, такі, як «О, принесіть як не надію», «Моїй матері».

Але одним з найкращих ліричних творів О. Олеся вважається поезія «Сміються, плачуть солов’ї» («Чари ночі»). У цьому вірші автор дуже влучно передав мажорний, піднесений настрій ліричного героя, який перебував під впливом почуття кохання. Рядки цієї поезії складаються у «хвалу життя». У гармонії з почуттями героя поезії перебуває й прекрасна українська природа:

«Поглянь, уся земля тремтить

В палких обіймах ночі,

Лист квітці рвійно шелестить,

Траві струмок воркоче».

Головною темою поезії є заклик автора до читачів оцінити «летючу мить» життя. Ліричність вірша «Чари ночі» посилюється живим образом весни, яка у всі часи була символом оновлення, молодості й краси («весна бенкет справляє», «весна іде назустріч нам»), а також влучними метафорами («уся земля тремтить в палких обіймах ночі», «сміються, плачуть солов’ї, і б’ють піснями в груди», «тут ллються пахощі густі, там гнуться верби п’яні»).

Завдяки незвичайній мелодійності і глибокій поетичності вірш «Чари ночі» був покладений на музику і став однією з найулюбленіших пісень наших співвітчизників. Вона виконувалася ще в той час, коли творчість О. Олеся була заборонена в Україні. Найкращим звучанням у сучасній обробці вважається виконання цієї пісні Ніною Матвієнко.

Слід додати, що музикальність поетичних творів О. Олеся відчувається у більшості його ліричних поезій. Їх можна порівняти з музикальністю творів П. Тичини, зокрема з творами зі збірки «Сонячні кларнети». Дивовижне уміння талановитого митця створювати настрій, одухотворяти і олюднювати природу, вдало використовувати народні поетичні засоби, символи, епітети і порівняння забезпечують глибокий і неповторний ліризм творів О.Олеся.