Твір на тему: «Об’єктивна необхідність державотворчого процесу в Україні»


Рейтинг твору 5 на основі 1 голосів

Український публіцист і літератор І. Дзюба колись дуже доречно вказав на особливість українського державотворення. «Українська держава, — писав він, — утверджується за принципово нових умов, відмінних до тих, за яких утверджувалися більшість «старих» країн Європи. У минулі часи національні держави утверджувалися шляхом знищення і придушення інших етнічних груп та опозицій залізом і кров’ю, і лише потім протягом століть країни ішли до сучасної демократії. Українська ж держава утверджується за інакших історичних умов і лише демократичними засобами. Це важчий, але й благородніший, чистіший шлях, який не залишає за собою тих злочинів, яких повно в історії сучасних «розвинених демократій».

Попри все головною метою державотворчого поступу нашої країни повинна бути не політика, економіка або ще щось, а створення індивідуальної особистості кожного окремого українця. Однак це не означає, що нам необхідно позбутися усього минулого, перекреслити усі недоліки та історичні надбання і зайнятися формуванням особистості «з чистого аркуша». Ні в якому разі! Адже ми повинні шанувати наше минуле й оцінювати його не тільки з критичного, але й з творчого підходу. У цьому випадку у майбутньому ми будемо мати значно менше помилок.

Втілення ідеї національного державотворення неможливо уявити без відповідного узгодження української влади й народу, а в ідеалі тісної співпраці владних структур і представників суспільства. Перш за все це стосується першої посадової особи країни, Президента, та вищого виконавчого органу України — Кабінету міністрів. І при цьому мова зовсім не про те, хто в країні «головніший», а хто «старший».

Для того, щоб бути авторитетними, легітимними і успішними, і Президент України, і уряд повинні сповна спиратися на народну волю та на волю суспільної і політичної еліти, які усвідомлюють волю народу і прагнуть її реалізувати. Адже саме вони є і будуть реальними носіями ідеї творення незалежної національної держави.

На жаль, в Україні подібна ситуація не складалася з часів проголошення незалежності. Усі сподівання зупинялися на тому, що, завдяки волі народу, окремі особи приходили на пост Президента, а уряди формувалися не за економічним зиском, а за вигодою для тієї чи іншої партії. Але потрібно розуміти, що уряд України повинен бути виразником сподівань свого народу і прагнути до зміцнення, а також до економічного, політичного та суспільного звеличення рідної держави.

Я вважаю, що саме зараз складаються такі умови, за яких ми маємо змогу кардинально змінити не тільки власне життя, а й напрями державотворення, які приведуть наших співвітчизників до кращого і по-справжньому вільного життя.