Твір на тему: «Актуальність творів Шевченка в наші дні»


Рейтинг твору 3.74 на основі 384 голосів

Ще за своє життя Тарас Григорович Шевченко був яскравою та видатною особою. Вже той факт, що народившись у багатодітній селянській родині кріпаків, він ще змалку проявив незвичайний талант поета та художника і великий потяг до знань свідчить про те, що цю неймовірно обдаровану людину українському народові подарував сам Господь Бог. Т. Шевченко вніс великий творчий вклад у боротьбу наших співвітчизників з феодальним рабством і царською неволею, завдяки його творам українці піднялися до рівня державної нації.

Т. Шевченко — наш провідник у житті і наш пророк. За будь-яких часів не знайдеться іншої людини, якій вдалося б вийти із самих низів суспільства і досягнути таких духовних вершин.

Великий Кобзар українського народу творив в умовах переслідувань і жорстокого тиску з боку царського уряду. Незважаючи на це, його творчість отримала визнання навіть у вищих колах світського суспільства Російської імперії. У своїх творах Т. Шевченко здійснював екскурси в далеку історію рідної країни та багатьох інших європейських держав. Поет зіставляв події сивої давнини з тогочасними українськими реаліями, йому вдавалося це робити в умовах сваволі царських спецслужб і жорстокої цензури.

У своїх численних поетичних творах Т. Шевченко відновлював історичну справедливість і висвітлював правду про життя українців. Його життєва позиція і філософія полягала у боротьбі за визволення українського народу з імперського гніту. Всупереч прагненню царської влади швидко стерти з пам’яті народу навіть згадку про українських національних героїв, про ті події і часи, Т. Шевченко оспівував подвиги українців і великих діячів козацької епохи, лицарів визвольної боротьби наших співвітчизників. Його творча діяльність упродовж усього життя, його неперевершений талант, даний Всевишнім, стали основою формування життєвої позиції наступних поколінь борців за свободу та незалежність України, у тому числі й сучасного покоління прогресивних українців.

Минуло двісті років від народження Тараса Григоровича Шевченка. Сьогодні пам’ятники великому Кобзарю споруджено у десятках країн світу, а його твори перекладено багатьма мовами. Знаючи твори Т. Шевченка «Берестечко», «Гайдамаки», «Мазепа», «Неофіти», «Кавказ» та інші, розумієш, що писав він не тільки про минуле, але й про наш час. Достатньо згадати, як оцінив поет наслідки страти Гонти і Залізняка: «Над дітьми козацькими поганці запанували». Чи не так сталося після вбивств сучасних героїв, провідників і лідерів? Нагадував Т. Шевченко кожному з нас і про необхідність вистояти в умовах скрути й лихоліть, бо «не вмирає душа наша, не вмирає воля, і неситий не виоре на дні моря поля» і закликав нас: «Борітеся — поборете, вам Бог помагає, за вас правда, за вас слава і воля святая».