Твір на тему: «На березі моря»


Рейтинг твору 4.07 на основі 15 голосів

Берег моря прекрасний у будь-яку пору року, незалежно від того, лежить сніг або жовтий пісок. Коли людина знаходиться на березі, вона душевно відпочиває, забуваючи свої проблеми, насолоджуючись просторами, які надає море. Особливо красивий берег в теплу пору року, бо коли закінчується пісок, починає зеленіти трава, а за нею дерева. Це природне явище добре спостерігати з висоти, стоячи десь на горі.

Стоячи на березі, можна спостерігати за величною красою моря. Воно, залежно від погоди, буває різним. Коли вітер спокійний і світить сонце, на морі невеликі хвилі, які злегка накочують на берег. Вода віддзеркалює сонце, воно блищить, переливається різними жовто-синіми відтінками. Коли на морі сильний вітер, хвилі можуть бути заввишки 1-2 метри, які при досягненні берега з гуркотом вдаряються об пісок або камені.

На березі моря є можливість насолодитися всією красою неба. Якщо погода мінлива, на небі можна побачити купчасті й перисті хмари, кожна з яких красива по-своєму. Купчасті хмари при мінливій погоді раптово можуть закривати і відкривати сонце, даючи йому висвітлювати невеликі ділянки берега. Перисті хмари знаходяться високо над землею і повністю не закривають сонце, створюючи немов білу пелену, за красою якої зручно спостерігати, стоячи на березі.

Влітку на морі люблять відпочивати тисячі людей, які приїжджають здалеку, щоб відпочити і помилуватися красою природи. На березі влітку можна ніжитися під теплими променями сонця, купатися в теплій воді і милуватися різними відтінками моря. А стоячи на високій горі, можна бачити берег та море на велику відстань, милуючись вигинами і різноманітністю ліній, дивуючись наскільки може бути неповторним берег.

Одне із захоплюючих і небезпечних природних явищ на морі — це шторм. Міць вітру і хвиль може бути досить велика і непередбачувана. Штормом на морі, відповідно до наукових даних, вважаються хвилі при швидкості вітру більше 20 метрів в секунду. Для кораблів шторм — це велике випробування природою, яке може закінчитися руйнуванням і навіть загибеллю. Шторм на морі може розпочатися швидко, швидко може і пройти. Тільки що була тиха погода, світило сонце, як раптом нізвідки піднявся вітер, пропало сонце, і почався сильний дощ з високими хвилями. Однією з ознак наближення шторму, за спостереженнями моряків, вважається поява птахів, яких називають буревісниками.

Шторм на морі — досить небезпечне природне явище, і воно завчасно попереджається синоптиками. Особливо це необхідно невеликим рибальським суднам, які збираються виходити на ловлю риби. Під час шторму на поверхні моря великі хвилі і сильний вітер, а на глибині в кілька метрів море таке ж, як завжди, тому що шторм там практично непомітний.