Твір на тему: «Яким має бути друг»


Рейтинг твору 4.38 на основі 16 голосів

Похибки друзів ми повинні вміти виправляти або зносити, коли вони несерйозні
Г. Сковорода

Яким же має бути справжній друг? Які риси характеру мати, і якими якостями володіти? Кожен на ці запитання дасть свої відповіді. Адже всі ми різні. У кожного власні погляди на життя, на взаємини. У кожного різні потреби і бажання. І це нормально, це правильно.

Поміркуємо, для початку, що ж таке дружба. Безсумнівно, це близькі стосунки між людьми, які приносять радість, насолоду, задоволення і щастя. Вони базуються на взаємній довірі, прийнятті, розумінні, прихильності, а так само на спільних інтересах, потребах і поглядах. Це щира взаємодопомога, самовіддача, довіра між людьми. Адже кожній людині необхідно, щоб її розуміли і приймали, щоб їй довіряли й цінували. Всім нам потрібна доброта, а так само увага, чуйність і безкорисливість.

Яким є справжній друг для мене, звичайного сучасного школяра? Це насамперед позитивна й доброзичлива людина з почуттям гумору. Він, безсумнівно, чуйний, м’який, ввічливий і привітний. Ще мій друг повинен бути людиною слова: якщо щось сказав, щось пообіцяв, значить, обов’язково зробив. Бажано, щоб мій друг поводив себе в суспільстві ввічливо і гідно, знав правила поведінки, поважав інших людей. Ще для мене важливо, щоб близька мені людина завжди була щирою і залишалася самою собою в різних ситуаціях, була справжньою. Так само бажано, щоб друг був поблажливим і справедливим до інших людей та до їхніх вчинків.

Для мене одним з основних критеріїв дружби є взаємні інтереси, спільні захоплення, можливо, однакові хобі. Час, який друзі проводять разом, має бути цікавим і продуктивним. Спілкування має приносити людям, які дружать, задоволення, натхнення й позитивні емоції.

Справжній друг ніколи не залишить тебе в біді, завжди буде готовий прийти на допомогу. Він зуміє вислухати, якщо треба, дасть слушну пораду, або й просто промовчить. Друг завжди скаже тобі правду, нехай навіть неприємну і гірку. Він не стане лестити тобі, але не буде й жорстко критикувати. Друг усвідомлено й адекватно висловить свою думку, якщо треба, вкаже на помилки або щось порадить. Я вважаю, що саме так поводяться вірні друзі. Принаймні я, як друг, намагаюся дотримуватися саме таких правил і принципів.

«Друг в біді не кине, зайвого не запитає...». Я вважаю, що слова знаменитої дитячої пісеньки якнайкраще відображають найважливіші критерії дружби. Дружіть, намагайтеся стати гідним і справжнім другом! Це зробить ваше життя щасливим, радісним, багатогранним і різноманітним. Тоді ви ніколи не відчуєте себе самотнім. Дружба — це прекрасний дар людству!