Твір на тему: «Дослідження «Лісової пісні» і «Тіні забутих предків»


Рейтинг твору 4.09 на основі 34 голосів

Драма-феєрія «Лісова пісня» видатної української письменниці Лесі Українки — це надзвичайний твір, який можна назвати винятковим в українській літературі. У ньому простежується гармонійна єдність фантазії і реальності, поетичність образів і багатство думки. У цій драмі письменниця ставить вічні запитання та прагне знайти рівновагу між правдою і кривдою, вірністю і зрадою, коханням і ненавистю, життям і смертю.

Однак, у «Лісовій пісні» є дещо гостріше: тема трагічних стосунків людини і природи. Головні герої феєрії — представники природи і людства: Мавка — лісова дівчина, дитя природи, і Лукаш — звичайний селянин. Мавка до нестями закохується у Лукаша, кидає ліс, незважаючи на те, що проти цього уся природа, і залишається жити серед людей. Відмовляв її від цього і Лісовик, та попри все дівчина прагнула бути зі своїм коханим. На жаль, серед людей вона зазнала лише горя, труднощів і нещасть.

Велику роль у драмі відіграє природа. Ліс та лісові мешканці у творі стають джерелом краси і творчості. Вони по-різному ставляться до людей. Хтось із них знає, що серед людей бувають як злі, так і добрі, хтось просто їх ненавидить, а Мавка закохується у людину.

У драмі «Лісова пісня» Леся Українка стверджує, що людина і природа — це нероздільне ціле і ми повинні пам’ятати, що треба дбати про навколишній світ. «Лісова пісня» й сьогодні залишається актуальною, й сьогодні вона потрібна читачам, адже вона безкрайня, як краса, поезія, природа, вона дивовижна, як справжня казка.

У такий світ казкових істот ми потрапляємо, коли відкриваємо повість М. Коцюбинського «Тіні забутих предків». У цій повісті, як і в «Лісовій пісні», дійсність тісно переплітається з міфологією, вражають народні повір’я і описи природи. Коли читаєш цей твір, іноді стає незрозумілим, в якому світі відбуваються події: казковому чи реальному.

Головні герої цього твору — звичайні селяни Іван та Марічка. Іван — поетична натура, міцний і стрімкий, як смерічка. Він народився і жив серед природи, з дитинства полюбив гуцульські казки, легенди і повір’я. Іван захоплювався грою на сопілці, він, як і Лукаш, намагався ловити й розуміти мелодії природи. Дружба Івана і Марічки була сповнена чистоти і краси. Але, на жаль, дуже часто у реальному світі буває так, що чисті людські почуття чіпають брудні руки, заважають гідним людям жити. Так сталося й з Іваном та Марічкою.

Сюжет повісті «Тіні забутих предків» багато в чому перегукується з драмою «Лісова пісня». В обох творах є герої, які дуже кохають один одного, в обох творах їхня доля складається трагічно, в обох творах природа відіграє важливу роль у житті героїв. Крім того, і в драмі Лесі Українки, і в повісті М. Коцюбинського в сюжетну лінію вплітається таємничий казковий світ, на тлі якого кохання здається дивною загадкою, яка має велику силу над людьми.