Твір на тему: «Хоча дитина повинна вчитись, а не працювати, вона повинна знати трудовий договір»


Рейтинг твору 4 на основі 3 голосів

Якщо ти хочеш працювати, щоб, наприклад, заробляти кишенькові гроші, але тобі ще нема 16 років, це не проблема, було б бажання. Слід сказати, що за загальноприйнятими правилами та українським законодавством неповнолітній не може бути прийнятий на роботу на загальних умовах. Але, як відомо, будь-яке правило має винятки. Треба тільки знати трудовий договір.

Отже, за Законом України «Про охорону дитинства» ти маєш право працювати, коли тобі виповнилося 16 років, коли тобі виповнилося 15 років і твої батьки не проти, щоб ти працював, а також, коли тобі виповнилося 14 років і батьки не забороняють тобі працювати на канікулах та в інший, вільний від навчання час. Слід знати, що дітей забороняється залучати до шкідливих для здоров’я робіт, до підземних робіт, а також до переміщення важких предметів.

Для прийняття на роботу роботодавець повинен у письмовій формі скласти трудовий договір, в якому буде зазначений режим роботи, строк та умови надання відпустки, заробітна плата тощо. Але такий документ ти зможеш підписати тільки в тому випадку, якщо твої батьки будуть згодні на твоє працевлаштування, причому свою згоду вони повинні будуть оформити у письмовій формі. В усіх інших випадках твоє працевлаштування буде вважатися протизаконним. Перед оформленням на роботу обов’язково треба пройти медичний огляд і потім проходити його щорічно до 21 року.

Українське законодавство забороняє неповнолітнім працювати з 10 годин вечора до 6 годин ранку, у святкові і вихідні дні. А ось тривалість робочого дня буде залежить від твого віку. Для дітей 14-15 років, які працюють під час канікул, — не більше чотирьох годин у день, тобто 24 години на тиждень. Для дітей від 16 до 18 років тривалість робочого тижня не повинна перебільшувати 36 годин, тобто 6 годин у день. Якщо ж ти будеш працювати протягом навчального року, тривалість робочого дня буде удвічі меншою.

При офіційному працевлаштуванні неповнолітній має право на пільгову відпустку, а заробітна плата, незважаючи на неповний робочий день, нараховується йому така сама, як і дорослому працівнику за повний робочий день. Звільняти з роботи неповнолітнього роботодавець може на загальних умовах, але за погодженням батьків чи органів опіки. Крім того, якщо робота буде заважати навчанню або негативно впливати на здоров’я, батьки мають право заборонити неповнолітньому працювати. А ось змусити працювати неповнолітнього немає права ніхто. Тим паче, що використання дитячої праці дорослими для власного збагачення вважається «експлуатацією».