Твір на тему: «Я і рідна природа»


Рейтинг твору 4.18 на основі 17 голосів

У нашому уявленні природа існує окремо від людини, десь ззовні. І нам стала звичною думка, що людство підкорило природу, поставило її собі на службу. Люди користувалися її дарами, не віддаючи нічого натомість, не замислюючись, що легка доступність і удавана невичерпність природних багатств — це, можливо, найбільша ілюзія, яку людство могло собі створити. Як шкода, що ми вміємо цінувати лише те, що втрачаємо.

Дуже гостро сьогодні в усьому світі постала проблема екології. При всьому різноманітті красивих і правильних слів про захист природних багатств, насправді все виявляється зовсім інакше. Ліси вирубуються, отруйні відходи, які не можна знищити, скупчуються на поверхні землі, забруднення атмосфери та гідросфери заводами і фабриками перевищує всі допустимі норми. Зникнення багатьох видів рослин і тварин через безглузде їхнє знищення і нераціональне використання землі часто незворотне. Це дуже страшно: залишитися наодинці з бідами, які накоїв і які неможливо виправити.

Засоби масової інформації кожен день повідомляють нам про нові сумні вісті, а обсяг Червоної книги і далі збільшується. Зате сильні світу цього невпинно твердять про виділення нових коштів на захист природи. Куди ж ідуть ці гроші?

Людей на планеті стає все більше і більше, їм тісно в містах, і вони в неймовірному темпі освоюють нові простори.

Природі дуже тяжко зараз, вона хвора, заражена і сама вже не в змозі впоратися з цією хворобою. Їй потрібні допомога і участь, добрий друг і хороший лікар — людина. Добра людина. Мудра людина. Людина, яка вміє співпереживати. Людина, що відповідає за свої вчинки. Я, ти, вони. Ми — діти природи, і якщо нам не вдасться призупинити цей повільний процес вмирання, ми чи наші діти можемо залишитися сиротами. Як холодно і самотньо людині без матері... У який безвихідний відчай може зануритися людство на пустельній і голій Землі.

На сьогоднішній день не залишилося жодної галузі людських знань і господарства, яка б не була пов’язана з екологією навколишнього середовища і могла б успішно розвиватися без знання екологічних законів. Тому, заради збереження рідної планети, необхідно об’єднати наші зусилля для пошуків гармонії відносин людської цивілізації з природою і відновлення природної рівноваги.