Твір на тему: «Проблема життєвого вибору героїв роману «Хіба ревуть воли, як ясла повні?»


Рейтинг твору 3.85 на основі 142 голосів


У центрі роману Панаса Мирного «Хіба ревуть воли, як ясла повні» поставлено образ невтомного шукача правди, селянина-бунтаря Чіпки Варениченка, який у пошуках правди зійшов з вірної стежки і став «пропащою силою». Автор уважно простежив життєвий шлях свого героя, завдяки чому читачі отримали можливість дійти висновків, як і чому Чіпка втратив свої людські якості та зробив такий життєвий вибір.

Слід сказати, що у головного героя роману були усі шанси стати чесною, порядною людиною, адже він мав чесні наміри і гарні якості. Та усі його найблагородніші пориви, усе позитивне, що було закладено у Чіпку природою, перекреслив злочин. «Кривава стежка» бунтарства, невміння обрати правильний шлях боротьби проти кривдників перетворили героя на «пропащу силу». В житті Чіпки зло виявилося сильнішим за добро, і тому його вибором стало «моральне падіння». Він пустив життя на самоплив, підкорився долі і став завдавати шкоди не тільки оточуючим, а й навіть своїм рідним. Та потім і сам отримав за це жорстоке покарання.

Так чи інакше проблема життєвого вибору постає і перед іншими героями роману «Хіба ревуть воли, як ясла повні?». Це Христя та Грицько, Явдоха та Максим, Галя та інші. Свого часу зробили свій життєвий вибір батько Галі Максим та її матір Явдоха. А Галя, дружина Чіпки, хоча й була «розбишацькою дочкою», змогла у своїй душі випестувати найкращі людські риси. Вона засуджувала своїх батьків, їхнє розбійницьке життя, ненавиділа крадене багатство і усіма силами намагалася повернути Чіпку на шлях правди і добра. На жаль, дівчина виявилася слабохарактерною і безвольною, тому, усвідомивши, що усі її зусилля щодо Чіпки марні, вона наклала на себе руки.

А ось Грицько, такий же бідняк і сирота, як і Чіпка, зумів чесно заробити собі грошей, за які купив собі землю і став на ній добрим господарем. Хоча Грицько і не був таким рішучім та сміливим, як Чіпка, і переймався переважно своїми інтересами та проблемами, він все ж таки не пішов хибним шляхом. Грицько став добрим хазяїном, а поряд з ним знайшла своє щастя сирота Христя, яка з часом навчилася виховувати і переконувати свого нерішучого чоловіка.

Добре відомо, що проблема вибору життєвого шляху не раз підіймалася у творах українських поетів і письменників. Відомо й те, що цю проблему можна вирішувати різними шляхами, причому як у літературі, так і в реальному житті. У романі Панаса Мирного «Хіба ревуть воли, як ясла повні?» ця проблема постає особливо гостро, бо майже всі герої роману постійно перебувають в умовах, коли повинні обирати між протилежними цінностями: достатком, досягнутим злочинним способом, і небагатою, але чесною долею хлібороба, злодійкуватими товаришами-п’яницями і спокійним родинним життям. Який шлях обирати — особиста справа кожної людини, що і доводить нам у своєму романі Панас Мирний.