Твір на тему: «Сродна праця» – це найсолодша в світі річ» за творчістю Григорія Сковороди


Рейтинг твору 3.95 на основі 226 голосів

Наша рідна Україна завжди була багатою на талановитих людей. Одним з найбільш славетних та найвідоміших її синів є Г. Сковорода. Цей видатний філософ, поет та письменник вів напрочуд просте життя, але прагнув вказати своїм співвітчизникам шлях до спокою, злагоди та щастя, так звану стежку до «сродної праці».

На думку письменника сродною працею можна вважати тільки ту, від якої людина отримує задоволення. Це те, без чого не можливо уявити життя, те, до чого в людини лежить душа. У творах Г. Сковороди можна зустріти багато яскравих прикладів сродної праці. А найяскравішим з творів про сродну працю можна вважати байку «Бджола та Шершень».

Бджола в цій байці є уособленням працьовитої людини, яка знайшла своє життєве покликання. А Шершень, як то й водиться, був звичайним нахлібником, який не мав у своєму житті ні мети, ні способу її досягнення. На перший погляд здається, що щасливішим з цих персонажів був шершень, адже він ні дня не працював і жив у своє задоволення, користуючись плодами чужої праці. Та не все так просто. Адже більш задоволеною своїм життям та насправді щасливою була все ж таки Бджола. Вона не тільки виробляла мед для себе та інших, а й займалася при цьому своєю улюбленою працею. Про свою працю вона казала: «Без сього жити, навіть купаючись у меду, для нас найлютіша мука».

Ця байка Г. Сковороди є одним з найбільш виразних творів про сродну працю та її роль в житті людини. Але на цю тему існує багато інших прикладів, і не тільки в літературі. Наприклад, будь-яка творча особистість ніколи не стане щасливою, якщо не буде мати змоги писати вірші або малювати. Досить згадати, як важко жилося Т. Шевченкові, коли під час десятилітнього заслання йому було заборонено малювати і писати.

Історія налічує багато схожих прикладів сродної праці, причому більшість з них знайшли своє відображення у творах Г. Сковороди: афоризмах, віршах та байках. Філософ щиро вірить, що кожна людина повинна завжди чимось займатися, завжди щось робити, шукати своє місце в житті. Тільки тоді сродна праця приноситиме гарні плоди і гармонійно увійде в життя людини. Бо життєве кредо, яке ми можемо перейняти у видатного педагога, поета, письменника і філософа Г. Сковороди звучить так: «Ніщо не втрачено, якщо не втрачено все».