Твір на тему: «Новели Григорія Косинки»


Рейтинг твору 5 на основі 1 голосів

Прагнучи підняти на вищий рівень одвічні загальнолюдські цінності, серед яких справедливість і добро, мораль і гідність, у своїх новелах Г. Косинка показав страждання й вірування, болі і радощі українського народу. Головною проблемою, яку намагається розв’язати письменник, є одна із основ гуманізму — це право будь-якої особистості на власне щастя. Правда характеру, правда життя українського селянина — стрижень творчого доробку Г. Косинки.

Селянин, який живе вірою в майбутнє, пореволюційна доба з багатьма проблемами — це те, на чому загострює свою увагу письменник, шукаючи відповіді на запитання про сенс життя людини, про долю своїх літературних героїв, це те, над чим усе життя розмірковує найвидатніший український новеліст двадцятих років минулого століття.

Щоб зрозуміти творчість Г. Косинки, достатньо прочитати одну з його новел під назвою «Політика». Головний герой цього твору Мусій Швачка — завзятий і щирий організатор нового життя українського народу. Саме через це він і отримав своє прізвисько — «Політика». Він мав гарячкуватий, упертий характер, для нього всі багатії — це вороги. Саме в них він забирав землю і роздавав її селянам. Він навіть відмовився спілкуватися з багатими родичами, у яких забрав шість десятин землі. Не судилося Мусію довго жити: під час однієї зі сварок з заможними односельцями його зарізали, як кабана, таким саме ножем.

Через героїв новели «Політика» Г. Косинка показав безжалісну правду стосунків, за великим рахунком, близьких людей, які опинилися по різні боки революційної барикади. На прикладі головного героя цієї новели автор розкрив трагедію усього українського народу, який забув одну з найголовніших моральних цінностей: збереження свого роду.

Не менш вражаюча й новела Г. Косинки «Гармонія». Про яку гармонію можна казати, про які загальнолюдські цінності можна говорити, коли селян «до живого м’яса» б’ють офіцери, причому роблять це під веселі перебори гармонії, про яку так мріяв один з героїв новели? Зло породжує зло, адже й побиті були покарані не просто так, а за крадіжку чужого майна.

Отже, новели Г. Косинки стали відтворенням загальних людських проблем періоду громадянської війни в Україні. Письменник щиро бажав донести до своїх співвітчизників, особливо до селян, розуміння цінності життя. Але ні куркуль, ні бідняк так цього і не збагнули.

Сподівання і розчарування, трагедії і драми пізнають герої новел Г. Косинки. Моральні цінності, як дуже сподівався митець, не дали людям бажаного блага. Малюючи людську ненависть, ворожнечу, кровопролиття, підкреслюючи трагічність усього, Г. Косинка дає можливість зрозуміти, що справжню цінність повинне становити материнство, любов, згода і людське життя, сповнене миру та злагоди.