Твір на тему: «Яким я бачу майбутнє людства через сотню, тисячу років?»


Рейтинг твору 3.9 на основі 274 голосів

Хтось живе в страху, очікуючи кінця світу... Хтось за принципом «день пройшов і дякувати Богу!». Хтось не хоче ускладнювати собі існування роздумами про те, що «день прийдешній нам готує». Я не третейський суддя, так що вирішувати, що краще не беруся. Тим більше, що кожен вважає, що має рацію, тому і має повне право на власну точку зору.

Що ж я? Співчуваю всією душею тим, хто живе очікуванням чогось згубно-катастрофічного для світу, для цивілізації. Яке треба мати серце, щоб, будучи впевненим у майбутньому апокаліпсисі, народжувати і ростити дітей, радіти онукам, приреченим, як вони вважають, на неминучу загибель?! Не поділяю я і захоплень з приводу щасливого майбутнього бездіяльних, інфантильних оптимістів, що живуть лише власним світом, які впевнені, що існує хтось, в обов’язок якого входить вирішення всіх проблем, усунення всіх перешкод на шляху до їхнього щасливого майбутнього. Чи не вони годинами простоюють у чергах до чудотворних ікон? Адже там натовп! Причому, в різну пору року і час доби. І кількість бажаючих доторкнутися до святих мощів все росте! Таке зростання релігійності? Навряд чи! (Хай вибачать мене несправедливо скривджені моїми припущеннями!)

Я не належу ні до песимістів, ні до наївних оптимістів, бо вірю: майбутнє світле і чудове. І не тільки тому, що безмірно поважаю Миколу Гавриловича Чернишевського, який, перебуваючи в ув’язненні в Олексіївському равеліні Петропавлівської фортеці, знайшов у собі сили для життєствердного переконання. А тому, що великий демократ знав шлях до цього світлого і прекрасного майбутнього, і так просто, без дратівного пафосу, позначив його, що всією душею повірив.

Майбутнє людства через сотню, через тисячу років я бачу простим, як усе геніальне, та щасливим. А щоб воно стало дійсно таким, бережіть мир, природу, один одного, все суще на Землі. Працюйте, примножуйте те, що залишили нам у спадок пращури наші. Працюйте в ім’я світлого і прекрасного майбутнього своїх дітей, онуків, країни, усього світу. Заряджайте молоде покоління своєю впевненістю і прикладом, нехай вони теж знають, що тільки за цієї умови буде світле і добре, багате радістю і насолодою життя.

І тільки ця наша спільна віра буде своєрідним щитом, оберегом від страхітливих прогнозів. Тільки тоді не буде ніякого апокаліпсису, а буде Золотий Вік! Вірю в це. Більше того — вірую! І, окрилений цією всеперемагаючої вірою, йду в клас, дивлюся на своїх ровесників, таких різних, здається, зовсім-зовсім несхожих на своїх батьків, і розумію: «Інакше й бути не може!»