Твір на тему: «Ліризм і гумор «Мисливських усмішок» Остапа Вишні»


Рейтинг твору 4.38 на основі 24 голосів


Відомий український письменник Остап Вишня став справжнім новатором гумористичного жанру української літератури. Він завжди був оптимістом і у своєму «щоденнику» дотепно пояснив назву своїх творів: «Мені нове життя усміхається! І я йому усміхаюсь! Через те й усмішки».

Органічне поєднання дотепного гумору і м’якого ліризму стало найбільш характерним для «Мисливських усмішок» Остапа Вишні. У них підкреслюються найкращі якості людей, які розкриваються серед лісів та полів України, підкреслюється чарівність української природи. Усі ці усмішки сповнені багатством матінки-природи і допомагають нам у звичайному кленовому листку розкрити цілий світ з його трагізмом і радощами, навчитися незрадливо і щиро любити свій край та його людей, збагатитися знаннями про природу і людей.

Саме в «Мисливських усмішках» найповніше виявилася весела, щедра і чиста душа видатного українського сміхотворця. Адже це був мисливець тієї рідкісної вдачі, який виходив на полювання не з наміром вбити, а з метою уникнути знищення української природи.

Герої усмішок Остапа Вишні — мисливці-фантазери і мисливці-невдахи. Ці люди відрізняються надзвичайною правдивістю, вони нічого не вигадують. Письменник майстерно використовує у своїх усмішках іронічні описи та розповіді: «Завжди додержуйтеся стародавньої охотницької традиції: говоріть завжди правду, і тільки правду!». Отже, «Мисливські усмішки» Остапа Вишні є своєрідним поєднанням пейзажної лірики і народного анекдоту. Звідси й стійкий інтерес читачів до цього твору та надзвичайна його привабливість.

У «Мисливських усмішках» Остапа Вишні використовується безліч художніх гумористичних засобів. До них належать і авторські неологізми, і евфемізми, і багатозначні слова, і синоніми. Наприклад, замість слова «очі» автор використовує простонародне слово «беньки», а до слова «рушниця» він добрав досить емоційні синоніми «лушня», «шанполка» і «ружжо». Багатозначність української мови використовується письменником для створення оригінальних каламбурів, у цьому ключі обігруються і клички тварин, прізвища людей: Флейта, Джек, Бандит, Допугай, лорд Сесіль-Кесіль, Триндишиєнко і Тудистрибни. Клички тварин у «Мисливських усмішках» мають іронічний підтекст, бо письменник висміює людей усім, що є іноземним.

Отже, Остап Вишня є безумовно видатним українським гумористом, творам якого властиве проникнення в духовний людський світ, світ людини, яка розуміє і сприймає красу, яка сама стає її творцем. А гумор Остапа Вишні допомагає сприймати серйозне з доброзичливою усмішкою, а також підкреслює оптимістичні настрої: «А ми, — казав О. Вишня, — сміємося і будемо сміятися разом зі своїм дотепним, талановитим народом».