Твір на тему: «Енеїда» Івана Котляревського – відтворення сердечного тепла, тонкого гумору і живих барв своєї батьківщини»


Рейтинг твору 4.09 на основі 85 голосів


«Енеїда» І. Котляревського заслужено вважається першим твором нової епохи української літератури, адже цей твір насправді відрізняється від творів, що на той час були створені українськими письменниками і поетами. Саме тому нова українська література почала свій відлік саме з поеми «Енеїда».

Створюючи «Енеїду», поет спирався на попередні традиції української та світової літератури. У поемі добре відчувається вплив філософських поглядів Г. Сковороди, поетичних традицій українського народу, шкільних та вертепних драм, інтермедій і бурлескної літератури. Але найбільше в «Енеїді» відчувається вплив народного характеру, народних традицій і самого життя. Адже у своїй поемі І. Котляревський дуже реалістично змалював життя українців, у той час, як більшість творів тогочасної української літератури була далекою від реальності.

Не менш великий внесок І. Котляревського в українську літературу полягає в тому, що поет залучив у свою творчість народну мову. Така мова і раніше вживалася у літературних творах, але здебільшого вона використовувалася лише для того, щоб показати чиюсь неосвіченість.

Прочитавши «Енеїду», можна зрозуміти, наскільки багатою є українська мова. Поема І. Котляревського – це синонімічні ряди, комічні художні засоби і величезна кількість різноманітних синтаксичних конструкцій. Це ціла мовна система, доказ того, що багата українська мова існувала вже сто років тому.

Про мовне багатство «Енеїди» навіть створено немало окремих наукових праць, але не менш вражає читачів твору неповторне за своєю яскравістю відтворення сердечного тепла, тонкого гумору і живих барв рідної України. Захоплює і різноманіття почуттів, і барвиста мова з усіма її відтінками.

Крім того, до І. Котляревського жоден письменник або поет не зображував настільки яскраво народні звичаї. Це сцени народних гулянь, святкувань і весілля, це відношення між героями, їх докладні неповторні характеристики і власні погляди автора на ті чи інші події. Усе це робить поему І. Котляревського «Енеїда» справжньою енциклопедією народного життя.

Поема «Енеїда» поєднує в собі багатство мови, точне відображення далекої від нас, але не менш цікавої, дійсності, колоритне зображення характерів і прекрасне почуття гумору. І я впевнений, що ще не одне покоління наших співвітчизників буде отримувати справжнє задоволення від читання цього незвичайного твору.