Твір на тему: «Наталка – ідеал для сучасної дівчини» за п’єсою Івана Котляревського «Наталка Полтавка»


Рейтинг твору 4.14 на основі 36 голосів

Сюжет п’єси І. Котляревського «Наталка Полтавка» досить напружений і зумовлений гострим, хоча й побутовим, конфліктом, у якому добре відчуваються соціальні проблеми. Автор п’єси не наголошує на класових суперечностях тогочасного суспільства, а тільки виразно й реалістично зображує хабарництво чиновників, зневажливе ставлення сільської верхівки і панів до трудящих, їхнє чванство, безправне і важке становище кріпаків.

За сюжетом п’єси дівчина із зубожілої селянської родини Наталка кохає бідного сироту-наймита Петра, і, коли той відправляється на заробітки, чекає його кілька років. На перешкоді до щастя закоханих стає їхня майнова нерівність. Поки Петра немає у селі, до дівчини сватається возний — судовий виконавець, дрібний чиновник. Мати, щоб виправити становище, наполягає на тому, щоб Наталка вийшла за нього заміж. Під силою материних докорів і сліз дівчина майже погоджується на цю пропозицію. Міцними кайданами заковують Наталку народні звичаї, адже вона подала возному рушники. Але саме в цей час до села повертається Петро. І тут Наталчина краса починає сяяти яскравими променями, а її чисте, як гірський кришталь, серце, воскрешає і наповнюється ще більшим коханням до Петра. Повною мірою показує себе краса чистої дівочої душі.

Наполегливість і рішучість у боротьбі за власне щастя, почуття людської гідності, глибоко розкриті І. Котляревським у п’єсі, врешті-решт перемагають. Незважаючи на те, що щаслива розв’язка оповіді до певної міри не зовсім реалістична, це не головне. Адже визначальним у п’єсі «Наталка Полтавка» є відтворення соціального конфлікту, підкреслення моральності і благородства звичайних людей, створення типових образів українських селян, зображення краси та гідності українських дівчат.

Улюблена в народі героїня п’єси І. Котляревського живе на сцені понад сто вісімдесят років, не старіє і не в’яне краса її невмирущого образу. Причина такого безсмертя, на мій погляд, криється в тому, що талановитому українському письменнику і драматургу вдалося в образі Наталки блискуче втілити моральну красу української дівчини та народний ідеал.

З часу створення «Наталки Полтавки» минуло багато десятиліть, змінилося декілька політичних устроїв, додалося багато нових штрихів до соціального портрету української жінки, але в найістотнішому цей ідеал залишився незмінним. Образ сердечної і працьовитої, чистої і чесної, багатої духовно української дівчини близький і сьогодні. Адже з плином часу такі ідеали не меркнуть і не старіють, вони залишаються вічними, актуальними і загальнолюдськими для будь-якого суспільства і для будь-якого часу.