Твір на тему: «Трагедія таланту Марії Лучицької» за драмою «Талан» Михайла Старицького


Рейтинг твору 4.25 на основі 4 голосів

У своїй драмі «Талан» М. Старицький не тільки ставить, а й розв’язує цілу низку важливих на той час проблем, пов’язаних з боротьбою за більш реалістичні шляхи розвитку мистецтва, ставленням суспільства до митця, митців до народу і долею письменників у буржуазному суспільстві.

Події, які М. Старицький змалював у своїй драмі, відбуваються у добре відомому авторові мистецькому світі. Добре знаючи стан, який склався в тогочасній українській театральній громаді, добре розуміючи безцінне значення театрального мистецтва в житті простого народу, М. Старицький надзвичайно реалістично відтворив важкі умови праці та життя українських акторів. Автор стверджував, що причиною такого важкого буття було буржуазне й поміщицьке суспільство з його розтлінною мораллю й антигуманними законами.

Уперше в українській літературі М. Старицький порушив тему творчих буднів та життя акторів українських театрів. Як зазначає в назві свого твору автор, ця п’єса «Із побуту малоруських акторів». Це дійсно так, адже письменник зображує прогресивну діяльність українських митців, які прагнули своєю тяжкою сценічною працею вірно служити своєму народові. Борючись проти прибічників безідейних мистецьких творів розважального характеру, вони захищали основні принципи народного реалістичного театру і його могутню виховну та соціальну роль. Такими стали у творі і Ганна Кулішевич, і Марко Жалівницький, і Степан Безродний, і багато інших. До них належала й головна героїня п’єси, молода, але талановита актриса Марія Лучицька.

У театрі, де працювала Лучицька, вона вела боротьбу проти інтриг та свавілля з боку її бездарної конкурентки Катерини Квятковської, продажного репортера газети Аврама Юрковича і антрепренера театральної трупи Юрія Котенка. Усі вони не тільки заважали творчому розвитку і праці молодої актриси, а й прискорили її трагічний кінець.

Трагічна смерть головної героїні п’єси Марії Лучицької — це типове явище в тогочасному суспільстві, панівні кола якого вороже ставилися не тільки до талановитих драматургів, режисерів, акторів, а й до справжнього мистецтва.

Марія Лучицька прагнула донести своїм глядачам світло мистецтва, піднести національну свідомість знедолених низів, показати красу рідної мови, багатство народних обрядів та звичаїв, яскраві картини народного життя. Але на заваді у неї до останнього дня стояли бездарність та підступність. У цьому й полягала трагедія життя й таланту головної героїні драми М. Старицького «Талан».