Твір на тему: «Що таке справжнє щастя?»


Рейтинг твору 3.71 на основі 80 голосів

Багато хто замислюється над питанням про те, що ж таке щастя. Про щастя говорили і писали ще філософи античності. Але досі ніхто не може дати точної відповіді на питання, що ж це таке. Східна мудрість стверджує, що щастя є щось досконале, його не можна відчути поглядом — лише серцем.

У людей різні думки з приводу того, що таке щастя. І кожен по-своєму має рацію. А деякі навіть вважають, що щастя немає взагалі. З думкою таких людей не можу погодитися. У різні періоди життя в кожної людини є моменти, які можна назвати щасливими хвилинами, щасливим часом. Просто людина могла не помітити свого щастя.

Зазвичай, щастя не приходить випадково. Якщо воно не миттєве, то майже завжди завойоване. Але іноді воно приходить несподівано і приємно дивує нас. Адже ми завжди чекаємо щастя, просто сприймаємо його по-різному.

Наше життя складається зі щасливих і нещасливих миттєвостей. Ми радіємо і засмучуємося, перемагаємо й програємо, сподіваємося, віримо, чекаємо. Нам хочеться, щоб у житті було більше щасливих днів. Кожен з нас мріє про щастя. Але шлях до щастя у кожного свій. Одні вважають, що для його досягнення потрібне матеріальне благополуччя. Але чомусь не всі багаті люди є щасливими. Інші стверджують, що обов’язково повинна бути улюблена робота і хороша сім’я, будинок. Людина щаслива тоді, коли вона йде вранці із задоволенням на роботу і ввечері з радістю повертається додому.

Вважають, що щастя, успіх і удача постійно йдуть поруч. Нещасною людиною є самотня людина. На думку Ф. Ніцше, «для дуже самотнього і шум виявляється розрадою». Людина не може жити без друзів. Вона повинна з кимось спілкуватися, комусь допомагати і про когось піклуватися. Людина повинна ділитися своєю радістю. Тому складовими щастя обов’язково є дружба, любов, взаєморозуміння людей. Щастя — це коли ти любиш, і тебе люблять. Едуард Асадов вважав, що:

«Є ще така думка,

Що щастя – це горіння:

Пошук, мрія, робота

І зухвалі крила злету!»

Звичайно, життя не може бути повноцінним без здоров’я. Людина не буде відчувати себе щасливою, якщо вона або хтось з близьких їй людей хворі. Але здоров’я — лише одна зі складових частин радості та душевного задоволення.

Щастя складається з окремих наших прагнень, бажань, досягнень, перемог, успіхів. Це сукупність не тільки якихось благ, але й піднесеного душевного стану. Щастя розсіяне по шляху життя, як квіти, які ми зустрічаємо і збираємо. Але кожен йде своєю дорогою. І квіти він збирає лише ті, які ростуть на його дорозі. Тому в кожного своє щастя. Деяким людям для щастя потрібно так мало! Людина побачила красиву квітку і стала щасливою. У житті так багато можливостей для радості! Лазурне небо і рожевий захід, світло місяця і небо, усипане зірками, чисте повітря в лісі і дзюрчання струмочка. Хіба те, що ми живемо на Землі і можемо усім цим милуватися, не щастя?

У кожного своє щастя. Про нього можна говорити багато. Напевно, скільки людей, стільки й думок. Але в одному сходяться всі: щастя — це те позитивне, те, до чого прагне кожна людина. Адже інакше не бажали б люди один одному бути щасливими, не мріяли б про щастя, кожен про своє, таке близьке й далеке.

Існує думка, що щастя — це лотерея: одним пощастить, і щастя буде супроводжувати їх усюди, іншим не пощастить, і щастя не буде. Але я вважаю, що людина — коваль свого щастя. Потрібно робити все, щоб бути щасливим. Щастя потрібно шукати, за щастя треба боротися.