Твір на тему: «Роман Івана Багряного «Тигролови» — краса світової пригодницької літератури»


Рейтинг твору 5 на основі 2 голосів


Роман І. Багряного «Тигролови» являє собою один з найцікавіших творів цього відомого українського письменника. У ньому автор дуже вчасно врахував тенденції літератури свого часу і надав романові пригодницьких ознак. Письменник провів свого героя колами справжнього пекла і, залишаючись у межах реалізму, привів його до щасливого фіналу. Цікаво, що в основу твору були покладені деякі факти з життя самого І. Багряного.

Головного героя роману «Тигролови» звуть Григорієм Многогрішним. Він був політичним в’язнем, якого надзвичайно пильно охороняли. Але Григорію вдалося звільнитися і втекти з етапного ешелону, який віз його та тисячі таких же невинних до Сибіру. «Юнак — 25 літ, русявий, атлет, авіатор» — тільки за такими прикметами будуть розшукувати Многогрішного.

Зовсім випадково утікач потрапляє до родини своїх земляків Сірків. Це були переселенці з України, які в далекому куточку сибірської землі стали мисливцями та зробили усе можливе, щоб зберегти зв’язок з Батьківщиною. Прикладом цього може служити справжня українська хата серед хащ вікової тайги.

Григорій Многогрішний прижився у сім’ї Сірків, а через деякий час між ним і дочкою голови родини Наталкою спалахує справжнє кохання. Що ж робити і як врятувати своє щастя, адже Григорія розшукує НКВД? Вихід єдиний: переходити кордон і йти до справді вільної країни.

Письменник зробив для героїв свого роману щасливий кінець. Їм вдалося втекти, а Григорій навіть зумів помститися своїм кривдникам. Автор зауважив, що «сміливі завжди мають щастя», що й підтверджується у фіналі твору.

Підбиваючи підсумки, без перебільшення можна стверджувати, що І. Багряному вдалося створити нового, нетипового героя української літератури першої половини ХХ століття. Цей герой — людина мети і людина честі. У деяких епізодах роману Григорій поводиться як справжній герой. Він поєднує у собі ненависть до тоталітаризму, чесність і відвагу. І саме йому вдається перемогти якщо не радянську систему, то хоча б окремих її представників.

Доля героя роману «Тигролови» може бути типовим прикладом перемоги сильної української людини над звіром, перемоги особисті над сірою безмовною масою, перемоги українця над ворогами рідного народу.