Твір на тему: «Шевченкове слово ніколи не вмре»


Рейтинг твору 4.11 на основі 74 голосів

Тарас Григорович Шевченко — поет, слово якого не загине ніколи. Рядки його творів будуть знати усі наші нащадки. Він писав про події, які відбувалися в Україні, і був упевнений, що тяжкі часи будуть тривати на нашій Батьківщині, допоки не зміниться свідомість самого народу. Шевченко не кривив душею, завжди розповідав у своїх творах лише те, що бачив на власні очі. Поет не боявся покарання, він робив те, що веліло його серце.

Усі твори видатного українського поета закарбувалися в пам’яті людей. Однією із найвизначніших поем Тараса Григоровича є «І мертвим, і живим, і ненародженим…». Це громадянська лірика, у якій розповідається про українську еліту. Автор показує зневажливе ставлення до народу, закликає до примирення заради щасливого майбутнього Батьківщини. Поезія Шевченка відверта, пряма, іноді сатирична. Саме ці риси приваблюють читача. Тарас Григорович не боявся розплющувати людям очі, аби вони побачили правду:

Доборолась Україна
До самого краю.
Гірше ляха свої ж діти
її розпинають.

Мабуть, Шевченка можна назвати пророком. Його слова справджуються навіть зараз, вони актуальні й сьогодні. У творчості поета зображена історія України, сповнена як переможними, так і провальними моментами. Аби не повторювати помилок минулого, слід читати Шевченка. У його творах можна побачити причини й наслідки певних дій. На жаль, українці протягом усієї історії повторюють одні й ті самі помилки, не вчаться, не збагачують досвід. Мудрий Шевченко закликав учитися, читати, не цуратися свого. Слід прислухатися до порад поета, адже він один з тих людей, котрі зробили величезний внесок в розвиток Батьківщини.

У своїх творах Шевченко показував справжнє життя народу, страшне ставлення, зневагу до людей. Поет сподівався, що люди схаменуться й почнуть боротися за свої права. Тарас Григорович уславлював героїв, засуджував ворогів, викривав зрадників. Я впевнена, що творчість поета стимулює, підбадьорює, направляє на боротьбу проти ворогів. Україна все життя страждає від утисків з боку різних держав. Шевченко це розумів, тому й писав твори, аби підняти народ до боротьби за власне майбутнє. Поет намагався довести людям, що вони нічим не поступаються іншим народам. Українці мають свою мову, історію, культуру, звичаї та традиції, а отже й право на незалежність, самостійність.

Отже, я можу впевнено сказати, що Шевченкова творчість ніколи не загине. Його слова будуть актуальні протягом віків. Ми маємо поважати поета за його безстрашність, правдивість, відвертість. У творах Тараса Григоровича зображена історія України. Багато поколінь сформувало свій світогляд завдяки творчості Шевченка. Тарас Григорович близький нам своїм немеркнучим словом. Він виховує найкращі людські почуття.