Твір на тему: «Слово – це вершина людського» (варіант 1)


Рейтинг твору 4.03 на основі 33 голосів


Подібно всякій мові, українська мова є мовою слів. Увесь словниковий запас являє собою результат тривалого розвитку. Слова різні за часом виникнення й походженням. Із слів формуються словосполучення, речення, а потім і текст. Таким чином, слово виступає в якості основної значимої одиниці мови. Слово — це зброя, якою потрібно вміти користуватися. Справді: сьогодні ти підтримав друга добрим словом, а завтра образив його до сліз, сказавши лише одне слово, не вдумавшись в його зміст.

Народ завжди помічав всю магію, міць слова і робив висновки у вигляді прислів’їв і приказок: «Слово не горобець — вилетить, не впіймаєш», «Добре слово будинок побудує, зле слово будинок зруйнує», «Є словко — як мед солодко, є словко — як полин гірко». Образити людину легко, сказавши лише одне слово, але таким же словом можна підбадьорити людину у важкий період її життя. Можна так майстерно володіти словом, що будь-яка зневірена людина знову повірить у себе.

Про велику владу слова говорив і знаменитий давньогрецький байкар Езоп. Найціннішим, що здобуло і створило людство, він вважав мову, бо з її допомогою люди спілкуються, будують міста, розвивають мистецтво, культуру, висловлюють радість, миряться тощо. Але, в той же час, він вважав мову найгіршим здобутком, адже за допомогою мови люди сваряться, лицемірять, брешуть, руйнують міста, приносять горе і зло.

Ще в Стародавній Греції оратори навчалися мистецтву володіння словом. Одна з відомих шкіл ораторського мистецтва була організована Сократом, де юнаки навчалися красномовству з метою виступати перед народом, захоплювати, вести його за собою. У ті ж часи великі полководці також навчалися красномовству, щоб налаштувати своїх воїнів на битву, в якій вони повинні битися до останнього. Найвідоміший приклад — битва при Фермопілах, де цар Леонід словом надихнув триста своїх воїнів з метою протистояти великій перській армії: «Нехай не лякає вас, воїни, назва «безсмертні», — сказав Леонід, — вони такі ж смертні, як і всі. Встаньте в бойовий порядок, кожен до свого племені. А ви, фокійці, йдіть на вершину гори і стійте там на варті, щоб перси не обійшли нас. Ми будемо боротися, змінюючи один одного. І пам’ятайте, що не сила перемагає в бою, а вміння воювати. У персів же цього вміння немає!».

Таким чином, вага слова величезна. Тільки в тлумачному словнику Ожегова його визначення виведено в дев’яти значеннях. Тому словами потрібно вміти користуватися і пам’ятати, що слово — це вершина людського.