Твір на тему: «Неосвіченість – ніч розуму, ніч безмісячна і беззоряна»


Рейтинг твору 4.01 на основі 76 голосів

Всі чули знаменитий афоризм Аристотеля: «Між людиною освіченою і неосвіченою така ж різниця, як між мертвим і живим». Це тільки підтверджує значущість освіти у всі часи. Освічені люди — гордість будь-якої країни. Чим більше громадян мають вищу освіту, тим вище культурна, економічна, інтелектуальна, політична сфера впливу на міжнародному рівні.

Якою ж повинна бути освічена людина? Це повинен бути не тільки майстер своєї справи. Освіченість — це обізнаність, широкий кругозір, цікавість, гуманність і постійне прагнення до саморозвитку. «Вища» людина не може бути невігласом, на відміну від неосвіченої. Отже, вочевидь, запорука успішного розвитку країни — певна стратегічна схема в галузі освіти. Це означає, що потрібно докладати максимальних зусиль, щоб освіта була на належному рівні. Щоб люди, які хочуть вчитися, незалежно від матеріального становища, мали таку можливість. А значить, піклуючись про підростаюче покоління, наш уряд буде піклуватися про цілісність всієї країни. А як же бути з неосвіченими людьми? Хто вони?

Згадаймо приказку: «Піфагор напевно довів ще одну теорему — кожен неосвічений дурень вважає себе розумнішим за всіх». Багато хто з нас отримав елементарний обсяг знань, багато хто вважає, що цього достатньо для його існування. У цьому випадку проблема номер один: неграмотні люди не володіють мотивацією. На жаль, наші реалії такі, що багато талановитих людей не знаходять можливості інтелектуального розвитку. Тому брак матеріальних засобів, постійний пошук роботи за своєю спеціальністю, неконкурентоспроможна оплата праці — проблема номер два. Всі ці фактори давно відомі, але, я впевнений, для того, щоб стати мудрішими, потрібно почати з себе, з найменшого. Наприклад, добре вчитися, відповідально ставитися до роботи, прагнути до саморозвитку, читати літературу.

До чого ми прийшли? Все очевидно: різниця між освіченою людиною і неосвіченою полягає лише в її мотивації та правильності поставлених власних цілей. Очевидно й те, що «неосвіченість — ніч розуму, ніч безмісячна і беззоряна». Отже, кожен обирає свій шлях. Обирає, ким стати, яке місце зайняти в житті. Але, я впевнений, що майбутнє суспільства за освіченими людьми і за утвореними ними державами. Хотілося б, щоб кожен прагнув досягти своєї мрії, своїх цілей.