Твір на тему: «Якщо дитину виховує телевізор»


Рейтинг твору 3.66 на основі 38 голосів


Дуже багато батьків стикаються з проблемою дитячої відеоманії. Існує величезна кількість питань, над якими замислюються батьки, коли приймають рішення про включення телеперегляду в розпорядок дня дитини: які телепередачі та мультики можна дивитися дитині, а які ні, скільки часу можна виділяти в день на перегляд телевізора, як мультфільми та телепередачі впливають на розвиток дитини, корисно це чи ні.

Але, незважаючи на ці множинні питання, багато хто з батьків достатньо часто стикається з проблемою дитячої залежності до блакитного екрану, а деякі й зовсім не знають, як справлятися і що робити. Хоча є й інший тип батьків, які просто не звертають своєї уваги на те, що телевізор стає постійним супутником життя дитини.

Буває й таке, що часто батьки самі привчають малюка до перегляду телевізора, а потім, коли настає критичний момент, хапаються за голову. Причин на це може бути багато. Особливо часто таке трапляється, коли практично ні на що не вистачає часу, і батьки користуються впливом телевізора для того, щоб виділити якийсь вільний час для себе або домашніх справ, і при цьому зайняти дитину. Добре це чи ні? Безумовно, точно можна сказати, тільки розібравшись в тому, скільки саме часу малюк проводить біля телевізора, що дивиться і як це на нього впливає.

Які телепередачі та мультики дивитися дитина? Це питання є одним з найбільш глобальних відносно цієї проблеми. Найчастіше батьки ставлять собі це запитання, оскільки в рясному різноманітті сучасних мультфільмів і дитячих телепрограм дуже важко розібратися. Та все ж особливо шкідливо для малюка, якщо телевізор практично не вимикається, а сорок або більше телеканалів надані у вільне користування.

Сьогодні в кожній родині є телевізор. У переважній більшості сімей їх декілька. Фактично, зараз половина школярів мають власний телевізор. Тому недооцінювати його роль на формування дитячого сприйняття неможливо. Програми, які найчастіше дивиться дитина, і ті цінності, які культивуються в передачах для дітей, лягають в основу її поведінки, способу мислення, навіть формують саму мову школярів. Не можна сказати, що все комерційне дитяче телебачення прищеплює суцільно позитивні стереотипи поведінки, важливі людські якості і дає можливість розвивати мислення дітей.

Це може бути викликано щонайменше двома причинами. Перша полягає в тому, що телебачення носить, в основному, розважальний характер, тому фільми для дітей містять пригоди, погоні, бійки, флірт і не завжди мораль. Людські істини зараз у нас чомусь вважаються нудними, тому й не затребувані. Друга причина криється в тому, що практично всі канали для дітей на більшу частину заповнені програмами та фільмами іноземного походження, отже, вони культивують цінності зовсім далекі нашій людині. Так, світ прагне до об’єднання, але найчастіше разом із самобутнім розтрачується і ціннісне.

Ще цілий пласт проблем сучасного телебачення в контексті його впливу на дітей полягає в тому, що діти дуже часто дивляться передачі, зовсім не призначені для їх вікової категорії. Сучасне телебачення агресивне. Таку ж характеристику можна дати більшості сучасних дітей. На мій погляд, батьки повинні замислитися над цією проблемою, більше уваги приділяти своїм дітям, щоб вони менше часу дивилися телевізійні програми, які формують механічні цінності.