Твір на тему: «Чи здатна людина виховати самостійно у собі раціональні потреби» (варіант 2)


Рейтинг твору 4.5 на основі 2 голосів


Людина робить себе такою, якою вона хоче бути. Я впевнений, що це саме так, і відношу це питання до самоосвіти і самовиховання.

Цій проблемі приділяли увагу видатні українські письменники і філософи. Адже без власних зусиль ніхто і ніколи своєї мети не досягає. Ця суспільно значуща проблема актуальна і сьогодні: часто можна почути телевізійні дебати відомих людей про те, чи може людина сама собі «зробити біографію».

Не стану приводити приклади життя наших відомих співвітчизників, бо кожному з нас добре відомі митці, які своїм прагненням до цілі стали знаменитими. На мій погляд, найвідоміший з них — великий Кобзар українського народу Т. Г. Шевченко.

Я поділяю точку зору тих, хто вважає, що від кожного з нас залежить, піднімемося ми до висот знання і професійної майстерності, як видатні наші співвітчизники, або розтратимо свій талант на дрібнички, не добившись нічого в житті.

На доказ можна довести життя будь-кого з видатних українських письменників і поетів минулих століть. Життя кожного з них проходило в складних умовах придушення української культури, тому, щоб творити на рідній мові, потрібно було мати не тільки бажання, а й сміливість.

Не менше прикладів можна привести, обравши і тих, хто жив і працював на початку XX століття, після Жовтневої революції, у часи володарювання Сталіна, у повоєнні роки або у другій половині минулого століття. Взявши за приклад будь-кого з видатних українців цих часів, можна з впевненістю сказати, що тільки завдяки силі особистого характеру їм вдалося досягнути того, чого вони досягнули. Адже українцям у всі часи жилося нелегко.

Приклади з життя видатних людей говорять про те, що робота над собою є невід’ємною частиною розвитку людини і що велику роль у спонуканні до самовиховання грає самооцінка та цілеспрямованість. Самовиховання починається з того моменту, коли людина твердо визначила, якою вона хоче стати і що буде робити для досягнення мети (ідеал, образ самого себе в майбутньому). Дуже чітко визначив колись програму роботи над собою Л. Н. Толстой: «Найважливіше для мене в житті виправлення трьох головних вад: безхарактерності, дратівливості і ліні».

Але, на жаль, все не так просто. Хочу стати кращим, бути розумнішим, успішнішим, щасливішим, а з чого почати не знаю. Та практика показує: хто шукає, той знаходить. Людина живе по-справжньому тільки тоді, коли щось шукає, щось намагається змінити, вловити, пізнати, досягти. Ці спроби породжують нові можливості, вони обумовлені законами нашого світу: є рух, буде й енергія для того, щоб самостійно виховати в собі раціональні потреби.