Твір на тему: «Моя улюблена книга» (варіант 2)


Рейтинг твору 3.86 на основі 7 голосів


Панас Мирний — відомий український письменник. З його творчістю я познайомилася нещодавно в школі, і твори митця мене захопили. Він проявив себе як чудовий письменник-реаліст. Він неймовірно точно описував психологічний стан героїв, умови формування кожної людини як індивідуму. Письменник розповідав у своїх творах про різні верстви населення: поміщиків, селян, інтелігенцію.

Найбільше мені сподобався соціально-психологічний роман «Хіба ревуть воли, як ясла повні», написаний 1875 року. У цьому творі автор описує життя жителів одного села протягом майже століття! Зокрема головним героєм твору є Чіпка Варениченко, саме навколо нього й відбуваються усі події.

Чіпка — це звичайний селянин, котрий довго шукав правду й справедливість, але, на жаль, став «пропащою силою». Дитинство його було страшним: він був сином зневаженої жінки, ріс у злиднях, недоброзичливості й сварках. Коли чиновник вимагав у Чіпки хабара, хлопець утратив віру в справедливість. Саме тоді він почав зневажати і навіть ненавидіти людей, не довіряв нікому. Оточення Чіпки було далеко не найкращим. Саме через поганий вплив його друзів хлопець зовсім почав зневажати й самого себе. Згодом життєві обставини абсолютно знівичили його життя. Чіпка почав мстити й навіть убивати людей. Страшні вчинки назавжди зробили з чоловіка страшного злочинця.

Одним із головних героїв також виступає Грицько Чупруненко, друг Чіпки. З самого дитинства був сиротою, також жив у злиднях, та він мав мрію — стати заможним і мати гарну дружину. Найбільше мене вразило те, що гроші кардинально міняють людину: «Купивши ґрунт, почув себе Грицько зараз іншим… зовсім іншими очима дивився на людей: до багачів горнувся, а на голоту дивився згорда». Будучи нещодавно бідним, тепер дивився на простий народ звисока, без поваги й розуміння. Грицько — дуже поганий друг, я вважаю. Коли він трохи став на ноги, і у нього з’явилися гроші, він нехтував Чіпкою. Зате коли Варениченко поправив господарство, Чупруненко знову згадав про свого друга. На думці у Грицька була лише власна вигода, заради якої він міг і друга покинути, і до багачів горнутися. Мене вразив цей герой тим, що він був готовий на все заради збагачення. Думаю, що таким людям не місце в дружному, щирому, доброму суспільстві.

Найбільше в романі мені сподобався образ Галі. Її доля є світлою й трагічною водночас. Саме Галя уособлює в собі добро, відкритість, любов, чесність — найкращі якості. Так, дитинство в дівчини також було тяжким, але вона не скорилася перед тяжкими ситуаціями долі, як це зробив Чіпка. Хлопець мав стосунки з Галею, завдяки яким він хоч якось проявив свої світлі сторони. Будучи з цією дивовижною дівчиною, Чіпка найкраще розкриває свій внутрішній світ, навіть на якийсь час повернувся до хліборобської праці. На жаль, Варениченко не зміг виконати своїх обіцянок, став злочинцем і цим самим погубив свою дружину. Галя, не витримавши брехні, зла, що оточували її, наклала на себе руки. Ця «польова царівна» причарувала Чіпку, та не змогла пробачити чоловікові його слабкість перед життєвими ситуаціями.

Отже, роман «Хіба ревуть воли як ясла повні» має низку героїв, які так чи інакше впливали на життя Чіпки. Автор чудово описує кожного, показуючи усю правду й реальність тих часів. Я думаю, що кожна людина має вибір. Чіпка також міг обрати іншу дорогу свого життя, але ж ті дитячі образи, комплекси, бойовий характер завадили хлопцю мати щасливу долю.