Твір на тему: «Відображення прагнення народу до національної самостійності, до волі в поемі Івана Франка «Мойсей»


Рейтинг твору 3.88 на основі 24 голосів

Безцінна літературна спадщина видатного Каменяра нашого народу справді вважається великим вкладом в українську культуру. І. Франко дивував світ своєю глибокою вірою у щасливе майбутнє нашого народу, бурхливою культурною і суспільно-політичною діяльністю, надзвичайним розумом і всебічним талантом.

Своєрідним підсумком творчої діяльності І. Франка можна вважати його поему «Мойсей». Своїм вершинним твором видатний український літературний діяч ніби звітував за своє життя перед рідним народом, а тому ця поема вважається набутком усієї творчості письменника. При цьому літературна історія «Мойсея» І. Франка довготривала і складна, адже задум цього твору він виношував упродовж усього свого життя, а писав поему більше ніж півроку.

Події, які автор описував у поемі, він тісно пов’язував з тогочасним життям своїх співвітчизників. Історія легендарного біблійського пророка покладена на український національний ґрунт. Поему «Мойсей» І. Франко писав виключно для свого народу і тільки про нього, про що свідчить точний адресат твору, визначений у пролозі. Під протертими наметами ізраїльських кочівників поет бачив своїх знедолених земляків. Блукання єврейського табору і пошуки довгоочікуваної Палестини, які тягнулися довгих сорок років, в художньому мисленні автора асоціювалися з найбільш сумними сторінками історії українського народу. А завоювання ізраїльтянами обіцяного краю і здобуття Єрихону поет бачив як боротьбу рідного героїчного народу за свободу і незалежність, що зміцнювала віру в краще життя співвітчизників.

Пролог поеми сповнений особливо великою творчою силою. Він хоч і невеликий за обсягом, але дуже глибокий за змістом. В ньому сконденсована героїчна історія нашого народу в його видатних, трагічних, драматичних та епічних звершеннях, які відображені у різних часових вимірах. У пролозі до поеми і минуле, і сучасне, і майбутнє. Можна сказати, що основні проблеми сконцентровані саме в ньому.

А взагалі, поема «Мойсей» І. Франка — це натхненне звертання автора до українського народу, його лірична сповідь, його поетичний заповіт своїм нащадкам:

«Народе мій, замучений, розбитий,

Мов паралітик той на роздорожжу,

Людським презирством,

ніби струпом, вкритий!»

У своєму видатному творі І. Франко проголошує думку про те, що людина, яка з впевненістю йде до своєї мети, незважаючи ні на що, її досягне. А чим більше людина піддається сумнівам, тим більше ця мета віддаляється від неї.

Уважно придивившись до образу Мойсея, можна побачити і образ самого великого Каменяра. Усе своє життя І. Франко присвятив боротьбі за щастя своїх співвітчизників і багато років його творчість була дороговказом до кращого майбутнього. Мабуть, саме тому про себе він міг би сказати те ж саме, що каже Мойсей, коли звертається до свого народу:

«Я он весь вік свій, весь труд тобі дав

І незламнім завзяттю, —

Підеш ти у мандрівку століть

З мого духа печаттю».