Твір на тему: «Франко — геній української літератури»


Рейтинг твору 3.89 на основі 9 голосів


Із думкою про те, що Іван Якович Франко — геній української літератури я повністю згодна. Це визначний поет, талановитий письменник, літературознавець та перекладач. Франко зробив великий внесок у розвиток української літератури: розширив тематичні межі, збагатив жанрові можливості.

Усю могутність та геніальність Франка можна простежити в поемі «Мойсей». Я вважаю, що цей твір є вершиною творчості Івана Яковича. Це окраса та гордість української літератури. Автор зображує «смерть Мойсея як пророка, не визнаного своїм народом», він підкреслює, що «ця тема в такій формі не біблійна, а моя власна, хоч і основана на біблійнім оповіданні». Франко у своєму творі закликав вірити в народ, у щасливе майбутнє, позбутися рабської психології й будувати нове життя.

Поема складається з прологу й двадцяти пісень. У ній розповідається про єврейський народ, котрий протягом сорока років шукав землю обітовану, вийшовши з єгипетської неволі. На жаль, за декілька днів до досягнення мети люди зневірилися в собі, надію мав лише провідник Мойсей. Цей чоловік присвятив своє життя служінню народові. Він уособлює в собі добро, щирість, чесність, відданість, безмежну любов до народу:

О Iзраїлю! Якби ти знав,
Чого в серцi тiм повно!
Якби знав, як люблю тебе,
Як люблю невимовно!

Люди піддалися впливу підступних Датана та Авірона. Супротивники Мойсея пропонують закидати провідника камінням. На щастя, народ не наважився так зневажливо ставитися до чоловіка, котрий так довго вів їх пустелею. Люди вигнали Мойсея з табору. Пішовши в степ, провідник почув Єгову. Той вирішив покарати його за зневіру в собі, за те, що піддався сумнівам народу. Мойсей побачив те бажане місце, до якого так довго й терпляче прямував, та вмер перед самим порогом своєї мети.

Поема закінчується майже щасливо. Смерть поводиря піднімає людей до продовження походу, та вже на чолі з князем конюхів Єгошуа. Авірона люди забили камінням, а Датана повісили. Підступні люди відповіли за свої слова й наміри... Ніщо не змогло зупинити народ. Вони згуртувалися, забрали останні сили і йшли до щасливого майбутнього, яке було так близько.

У поемі Франко хотів довести, що вождь не має права на сумніви, розчарування, зневіру. Кожен має відповідати за свої слова та вчинки. Поемою «Мойсей» Іван Фpанко геніально розбудив національну самосвідомість, підняв з pабства наpод, надихнув його на боpотьбу й віpу.

Отже, творчість Івана Яковича Франка закликає любити рідний край, культуру, мову, звичаї та традиції, бути патріотом, підштовхує на боротьбу й сподівання на краще життя. Чоловік усе життя пам’ятав про український народ, ні на мить не забував, що його Батьківщиною є Україна. Я впевнена, Франко є для всього світу видатним письменником, чиє слово однаково вражаюче звучало і в прозі, і в поезії, і в драматургії. Творчість Івана Яковича зробила поштовх до розвитку української літератури, забезпечила їй заслужену славу, визнання світом. Його твори будуть актуальними в усі часи. Це й доводить геніальність Франка.