Твір на тему: «Мої розуміння ідеї «сродної праці» Григорія Сковороди»


Рейтинг твору 4.8 на основі 5 голосів


Нещодавно я, як і більшість моїх однолітків, зіткнулась із важливою проблемою — проблемою вибору фаху. В одинадцятому класі ця проблема стає однією з найголовніших, адже від цього вибору залежить майбутнє кожної молодої людини. Тож яку професію краще обрати: престижну і високооплачувану, але нецікаву, чи таку, що подобається, але не приносить грошей? Це питання задають собі багато старшокласників, але не всі знаходять правильну відповідь.

Знайти відповідь мені допомогла філософія «сродної праці» Григорія Сковороди, яку він висвітлив у своїй байці «Бджола та Шершень».

Лінивий нероба Шершень дорікає Бджолі тим, що плоди її праці не стільки їй самій, скільки людям корисні. Але Бджола, що у байці є символом мудрої людини, щаслива, бо вона «у природженому ділі трудиться». Саме в цьому полягає ідея байки для мене: природжена справа — це найсолодша втіха. Григорій Сковорода стверджує: «Що гірше, ніж купатися в достатку й смертельно каратися без природженого діла? Немає гіршої муки, ніж хворіти думками, а хворіють думки, позбавляючись природженого діла. І немає більшої радості, аніж жити за покликанням».

Марне й безрадісне життя в того, хто байдужий до своєї праці, бо, не отримуючи від неї задоволення, він ніколи не зможе в ній самореалізуватися. Натомість той, хто обирає для себе фах за покликанням, може не лише насолоджуватися процесом праці, а й досягти в ній справжнього успіху, адже престижною роботу робить майстерність і наснаженість того, хто її виконує.

Що ж таке це «природжене діло» і як обрати його для себе? На це питання в байці Григорія Сковороди також є відповідь — вислів давнього філософа Епікура: «Подяка блаженній натурі за те, що потрібне зробила неважким, а важке непотрібним». Тобто «природжене діло» — це улюблена справа, заняття, яке виходить найкраще й найлегше, та від якого отримуєш задоволення.

Отже, не варто вагатися — слід обирати фах за покликанням, адже ще представникам давньої української літератури, зокрема Григорію Сковороді, було відомо: щасливою може бути тільки та людина, що «у природженому ділі трудиться».