Твір на тему: «Краса і сила кохання» за мотивами твору Олеся Гончара «За мить щастя»


Рейтинг твору 3.89 на основі 186 голосів


Чимало українських письменників успішно працювали в жанрі художньої новели. Великий внесок у розвиток цього жанру зробив Олесь Терентійович Гончар — український письменник і громадський діяч двадцятого століття. На уроках української літератури я мала нагоду ознайомитись із новелою «За мить щастя», що справедливо вважається одним із шедеврів української новелістики.

Написаний у дусі романтизму, цей твір викликає щирі емоції в читачів і залишає після себе багато запитань. Провідною темою новели є кохання, що раптово виникає між радянським артилеристом Сашком Діденком і угоркою, яку звали Ларисою. Події твору відбуваються одразу після Другої світової війни, коли радянські війська ще залишалися на територіях, звільнених від фашистів. Кожен боєць із нетерпінням чекав повернення на Батьківщину, адже там, вдома, кожного з них чекає кохання.

Зовсім по-іншому все відбулося в Сашка Діденка: справжнє своє кохання він зустрів саме тут, в Угорщині. Побачивши на жнив’яному полі молоду привабливу дівчину, що манила його до себе своєю красою, герой повністю віддається власній пристрасті й відважується на поцілунок з незнайомкою. Героїв охоплює вогонь пристрасті, що очищує їхні душі від буденщини, звільняє обох від обов’язків і стереотипних законів суспільства. Одна-єдина мить породжує щире й вічне кохання; здається, вже ніщо не в змозі розлучити закоханих. Але тут з’являється чоловік Лариси, що ось-ось, наближаючись із серпом, зруйнує довгождане щастя. Проте не судилося йому це зробити; його випереджає сам Сашко своїм пострілом, який, на мить захистивши почуття героїв, розділяє їх назавжди. Навіть перебуваючи у в’язниці, Діденко, окрилений коханням, вірить у своє майбутнє щастя; до кінця він не розуміє, що на нього чекає суворе покарання.

Врешті-решт, артилерист отримав свою кару, «сталося все, що мусило статись». Ні сльози його коханої, ні співчуття воїнів-побратимів не зупинили військовий трибунал. Чи є справедливою таке покарання за любов? На мою думку, це питання вкрай неоднозначне. Можливо, Сашко й справді був неправим у своїх намаганнях зруйнувати чужу сім’ю. Адже на чужому горі власного щастя не побудуєш. Та що робити, коли почуття настільки сильні, що ти не в змозі їх стримувати? Напевно, чимало читачів ставили собі такі питання, прочитавши новелу Олеся Гончара.

Особисто я вважаю, що у своєму творі митець насамперед прагнув змалювати красу й силу кохання, як воно впливає на моральний стан людини. Але письменник також вчить нас, що ми завжди повинні відповідати за свої вчинки й поважати почуття інших людей. Кохання має приносити радість, а не смерть; у житті людина має керуватися розумом, а не тільки пристрастю. Я поважаю Сашка Діденка за неймовірну силу його почуттів, але його помилки мають стати життєвим досвідом для мільйонів читачів.

Новела «За мить щастя» — це один з найкращих творів про кохання, безсмертна спадщина Олеся Гончара майбутнім поколінням українців.