Твір на тему: «Які думки і почуття викликала у нас поема Івана Франка «Мойсей»?»


Рейтинг твору 4.17 на основі 6 голосів

Вірю в силу духа
І в день воскресний
твойого повстання.
І. Франко. «Мойсей»

Іван Франко, коли працював над поемою «Мойсей», використовував дуже багато матеріалу з життя древніх євреїв, детально вивчав їхню релігію, географію, міфологію, історію. Читаючи поему, я розуміла, що поет філософськи усвідомлював питання свободи особистості і використовував її для того, щоб виховувати національну гідність. Нібито він звертався до наступних поколінь з проханням очистити свої душі, запалити в них священний вогонь любові до свого народу, до України.

Хоч Мойсей почуває себе самотнім, але незримо поряд з ним відчувається і сам Іван Франко. Автору теж довелося багато перенести, відбиваючись від «сідоголових», і сам по собі напрошується висновок: чим вище дар митця, тим менш він зрозумілий для народу. Майже так було з поетами-шістдесятниками.

Ніколи людина не буває такою самотньою, як стає перед судом вічності. У діалозі Мойсея з Голосом ми чуємо запізніле каяття, сумніви, які роздирають душу. А на задньому плані нам чути голос самого Франка. Як ставиться він до свого народу, до своєї країни? Безумовно, він любить свій народ, свою Вітчизну, його пригнічує «одвічне страждання» України та її народу, бо, по суті своїй, він і є син народу, простий мужик. Але він відверто каже, що не всі риси характеру приймає у своїх співвітчизників: йому ненависна рабська покора, лінощі, незнання своєї історії, байдужість до майбутнього, небажання вчитися на історії своєї Батьківщини.

Так само і Мойсей ставить перед собою питання: чи потрібно пророку відчувати свою провину за те, що народ не зрозумів його? Чи здатна Юрба будувати своє майбутнє без поводиря? Чи спроможна вона піднятися до рівня своїх пророків? Він передбачає, що в майбутньому його будівля, яку він споруджує все життя, може поступово розхитатися через деякі деталі. Скориставшись сумнівами Мойсея, Азазель хоче знищити його віру в Бога. Він залякує пророка, але Мойсей чекає на зустріч з Ієговою, і тільки від нього хоче дізнатися оцінку свого життя. І хоч Мойсей помирає, але посіяні ним зерна віри в свободу успішно зростають в його учнях. У людях пробуджується віра, вона перетворює натовп у народ. І лише коли народ стає єдиним, він здатний до перемоги.

Велику повагу відчуваєш до Івана Франка. Адже тільки справжній народний геній міг написати такі рядки. Тільки геній міг залишити таку спадщину для нащадків, допомагаючи їм і сьогодні створювати свою могутню державу. Розумієш, що зерна Мойсея повинні прорости в душі кожного, і тільки так ми зможемо збудувати щасливе майбутнє.