Твір на тему: «Культурна людина. Якою я її бачу»


Рейтинг твору 3.8 на основі 60 голосів


Якою повинна бути культурна людина? Відмінними рисами культурної людини є вдячність і вміння бути вдячним, цивілізованість, освіченість, доброзичливість, витонченість смаку, повага. Звичайно, хтось може назвати культурною і ту особистість, яка протягом півгодини жодного разу не вжила лайливого слова. Проте, не варто плутати цивілізовані норми спілкування і культуру індивідуальної особистості.

Я завжди знаходила цікавим спілкування з культурною людиною. Якою повинна бути культурна людина, щоб вважатися такою? Визначити вельми непросто. Почнемо з того, що культура людини відноситься швидше до властивості особистості, ніж до набору якихось якостей характеру і його проявів. За своєю природою, будь-яка культурна людина — інтелігент. Навіть якщо вона зайнята якоюсь справою, домагаючись великих успіхів у ній, рушійним чинником такої особистості є думка.

Справи культурної людини найчастіше спрямовані на загальність, її метою є відкриття чогось нового, корисного, прийнятного для людей. Тому сміливо можна сказати, що культурні люди ставлять за мету здобуття загальнолюдських благ. Мабуть, саме тому, багато культурних людей серед представників таких професій, як лікарі, педагоги, актори, письменники і художники. Ці люди трудяться на благо людства. У моєму уявленні культурна людина — це скромна, привітна і вихована особистість.

Критерій культури особистості — єдність слів і справ, діяльна гуманність, ґрунтовність і сумлінність у всьому, що робиш, і насамперед у праці, любов до праці і професійна майстерність, презирство до неробства, уміння бачити навколишню красу, зберігати і примножувати її, прагнення «творити за законами краси».

Культура — це радість і мистецтво спілкування, що вимагають постійної доброзичливої уваги до людей, довіри і терпіння по відношенню до них, справедливості і сердечності, дбайливості й педантичності, поступливості у дрібницях. Це вміння внутрішньо і зовні дисциплінувати себе. Справжність і глибина культури людини визначаються здебільшого висотою її ідей та ідеалів, прогресивністю її переконань, ясністю і гуманністю її принципів, умінням підпорядкувати все своє життя цим принципам і переконанням. Це безперервність роботи людини над собою, постійна перевірка себе судом своєї думки і совісті, прагнення стати краще, стійкість перед труднощами і невдачами.

Підбиваючи підсумки, з упевненістю можу сказати, що уявлення про те, якою повинна бути культурна людина в сучасному світі, у кожного своє. У мене одна точка зору, у когось інша. Та бажання йти в ногу з часом, при цьому залишаючись індивідуумом, загальне у всіх. Досить просто в будь-якій ситуації залишатися собою, вести себе гідно, культурно, поважати оточуючих, тому й не так вже складно бути культурною людиною.