Твір на тему: «Чи здатна людина виховати самостійно у собі раціональні потреби» (варіант 1)


Рейтинг твору 5 на основі 3 голосів

Всяка надмірна потреба людини перетворює її на свого заручника і тим самим блокує інші життєві потреби. Ненажера стає «рабом» харчової поведінки, бо весь його інтелект і почуття спрямовані тільки на одне; той, хто прагне до престижу, приносить всі інші бажання в жертву; той, хто орієнтований на владу і домінування, все життя проводить за тим, що маніпулює людьми і залишається в повній самоті; особистість, поглинена сексуальним потягом, зводить все різноманіття життя до статевого спілкування.

Той, хто не може контролювати свої потреби, знаходиться в постійному стані незадоволення і страждає. Це страждання поглинає всі його сили, яких не залишається для творчості й повноцінного життя. Про таких можна сказати, що це раби власних бажань, адже за відсутності контролю будь-якої потреби людська поведінка набуває рис поведінки залежної людини: нав’язлива концентрація думок і бажань, принесення інших потреб в жертву, стан постійної незадоволеності й відчуття внутрішньої дисгармонії, порушення людських відносин. Єдина відмінність полягає в тому, що передчасна смерть не наступає так рано, як від, скажімо, вживання спиртного, хоча навіть гурмани не рідко дуже швидко приводили свої організми в повний розлад, що завершувався смертю.

Тому кожен повинен подумати над тим, яка його забаганка розвинена надмірно і підпорядковує його індивідуальність, заважає цілісно жити, і як ї послабити. Важливо також подумати і над тими бажаннями, які в повсякденному житті ігноруються. Такими є, скажімо, потреба у праці, в турботі про близьких, потреба в самоті, в самореалізації тощо. Проблема, пов’язана з замкнутістю та некомунікабельністю, також перешкоджає розвитку особистості. Відсутність або слабкий розвиток потреби у наданні допомоги призводить до холодності і в кінцевому рахунку до самотності та неймовірним стражданням. Причиною самотності в старості може бути і власний егоїзм (а не тільки егоїзм дітей), погане ставлення до них, адже останні, навіть ставши дорослими, не можуть подолати почуття дискомфорту і прихованого страху перед своїми батьками. Зневіра у коханні людей самотніми, оточує їх бар’єром відчуження від найближчих.

Ми зазвичай не замислюємося про наші здібності, необхідні для задоволення потреби в їжі, яку ми можемо купити. Проте, щоб мати гроші, потрібно якийсь мінімум здібностей, не пов’язаних харчовою поведінкою. Інакше йде справа з потребами, задоволення яких втілене в процес спілкування. Наприклад, потреба любити іншого окрім бажання вимагає досить високого рівня здібностей до поведінки, дій, що задовольняють цю потребу. Прагнення влади над іншим, окрім бажання домінувати, насолоджуватися сприйняттям поведінки іншого, проти волі реалізують вашу мету, потребує ще й здатності впливати на людей і управляти їх поведінкою. Тому самовдосконалення, контроль та управління потребами передбачають і розвиток здібностей.