Твір на тему: «Ідея перемоги духу над матерією за повістю «Поза межами болю»


Рейтинг твору 4.13 на основі 8 голосів

Я перестану писати, коли перестану жити…
Петрарка

Досить часто автобіографічним твором О. Турянського «Поза межами болю» визначали всю подальшу творчість талановитого письменника, поета, журналіста, науковця і перекладача. Через невірне суспільне та літературне сприйняття його роботи були викреслені як «тьмяна» сторінка життя та діяльності прозаїка. Зрештою, у спогадах про письменника, у некрологах та й просто у публіцистиці XX століття О. Турянського так і стали називати: автор «Поза межами болю». Але до останнього дня він тішив себе оптимізмом і надіями, що подібним чином буде визначатися й уся його подальша творчість.

Іноді здається, що творча слава О. Турянського є відбитком знедоленої душі письменника, яка так і не знайшла собі притулку в земному світі і постала біля тліючого вогнища, щоб спалахнути із забуття волелюбним духом, чи просто тихою сповіддю зі старого цвинтаря сипати зерна на рідний поріг своєї нещасної долі.

Найзагадковішим творінням Всевишнього справедливо можна вважати жінку. Природа саме жінкам надала найважливішу у світі місію: продовжувати людський рід. Ось і у творі О. Турянського «Поза межами болю» саме образ жінки допоміг героям оповіді терплячіше зносити фізичні та емоційні перевантаження, зробив їх значно витривалішими. Ця повість-поема, присвячена дружині автора, доводить важливу роль сім’ї та жінки: жіночий образ у творі став символом життя.

Мірилом власної долі персонажів повісті є невдале чи успішне створення ними сім’ї. Дружини Пшилуського і Добровьского виявляються повіями, дівчина Штранцінгера накладає на себе руки, у Сабо взагалі нікого немає, а про сімейне життя Ніколича і Бонні автор не згадує. Щасливе власне подружжя склалося лише у Оглядівського. Але при тому, що герой повісті просто марить створенням сім’ї і дружиною, від нього ми не чуємо опису зовнішності коханої, що найбільш усього притаманне закоханим. Такій підхід дає право сказати про деяку символічність твору, яка полягає в ідеї перемоги духа над матерією.

Поема в прозі О. Турянського «Поза межами болю» вирізняється серед аналогічних творів західноєвропейських письменників вірою в перемогу любові над ненавистю, духу над тілом, світла і добра над злом. А якнайглибше зрозуміти природу війни як великої катастрофи допомогло О. Турянському і допомагає читачам усвідомлення духовного вдосконалення людини і ваги моральних цінностей в житті будь-кого з нас.