Твір на тему: «Роль і значення книжки в добу бурхливого розвитку телебачення, кіно, відео та комп’ютерної техніки»


Рейтинг твору 4.07 на основі 46 голосів


Всім відомо, що читання розширює наш кругозір, покращує пам’ять, знайомить нас з подіями, свідками яких ми не були, служить джерелом порад. Існує так багато книг, що навіть найприскіпливіший читач може вибрати будь-яку за своїм власним смаком. Це історичні літописи, фантастика і фентезі, детективи і трилери, любовні романи, науково-дослідницька та публіцистична література. Але, на жаль, у наш час рідко зустрінеш дитину або підлітка, який любить читати. Бібліотекарі скаржаться, що цілі дні просиджують в тиші і самотності, бо діти воліють носитися по вулиці або грати на комп’ютері. Особисто для мене література ділиться на дві частини — шкільна (за програмою) і те, що я люблю.

Шкільна програма — це добре, правильно, але я точно знаю: те, що читати треба, практично ніколи не подобається. Просто тому, що так дорослі сказали. Це нудно. Значно краще, дивлячись на книжкову полицю, витягнути невеликий незнайомий томик в красивій або, навпаки, пошарпаній від часу обкладинці, прогорнути пару сторінок, зрозуміти, що цікаво, і читати, читати, читати просто тому, що подобається.

Дуже часто в книзі можна знайти відповіді на багато хвилюючих людину запитань, а то й рішення проблем. Наприклад, головний герой роману У. Коллінза «Місячний камінь» — дворецький, завжди шукав поради в романі «Робінзон Крузо» Д. Дефо. І його порадник ніколи не помилявся: пророкував йому то веселі, то трагічні події.

Дуже часто в героях книг ми виявляємо когось, схожого на нас характером, світоглядом або долею. Недарма ж у багатьох людей в улюблених книгах є персонажі, з якими ми порівнюємо себе. Буває так, що прочитавши про помилки героїв, ми запам’ятовуємо їх і уникаємо схожих проблем у житті.

На жаль, зараз велика частина молоді відмовляється від книг і віддає перевагу художнім фільмам. Ніхто не сперечається — це не гірше книг. Але тільки тоді, коли фільми дійсно гарні і не впливають негативно на свідомість того, хто їх дивиться. Адже таке — не рідкість. Ну що може вирости з підлітка, який за все свідоме життя не прочитав жодної книги, а тільки дивився бойовики й трилери? Нічого хорошого, запевняю.

Більше того, жоден фільм, навіть найкращий, знятий точно за текстом, не замінить книгу. Хоча б тому, що у фільмі неможливо «озвучити» думки героїв. А саме вони, найчастіше, є найважливішою частиною розповіді. А ще книгу можна взяти в руки, розгорнути на улюбленій сторінці, перечитати хоч сто разів. Ну а фільм доводиться переглядати повністю — не будеш же промотувати його кожного разу, коли захочеться пригадати улюблений момент.

Тепер про комп’ютери та Інтернет. Так, згодна, електронні книги — це дуже зручно, коли в домашній бібліотеці немає потрібного твору, а до шкільної далеко йти. Але шкоду комп’ютеру для зору ніхто не відміняв. Краще роздрукувати потрібну главу на папері. І вже тим більше не можна відмовлятися читати, кажучи: «Краще подивлюся в Інтернеті». Подивитися можна, але якість інформації у Світовій Павутині (на відміну від її кількості), м’яко кажучи, сумнівна.

Щодо книг, то я вважаю, що не завжди слід прислухатися до сторонньої думки з приводу вибору для читання того чи іншого твору. Треба розуміти, що критика або позитивні відгуки часто спрямовані на рекламу автора і не завжди відображають якості твору. Кожна людина повинна сама обрати, що читати. І підходити до цього вибору потрібно дуже серйозно. А, взагалі, кожна людина повинна читати якомога більше, і не важливо, якого жанру будуть ті книжки — усі вони сприяють духовному та інтелектуальному розвитку особистості, допомагають нам осмислити своє життя та познайомитися з життям інших.