Твір на тему: «Речі, які не обирають»


Рейтинг твору 3.33 на основі 15 голосів


У житті кожного з нас існують речі, які не обирають. Серед них наші батьки, сім’я. У всі часи серед одвічних людських цінностей одне з найважливіших місць займала саме родина. Це природно, адже на всіх етапах свого життя будь-яка людина, так чи інакше, пов’язана зі своїми близькими, зі своїм корінням.

Кожній людині важливо мати родину, свій будинок. Сім’я — це фортеця, порятунок від труднощів, захист від жорстокого світу. Вона дарує тепло, затишок, спокій. Адже вдома нас оточують рідні люди, які завжди намагаються допомогти, люблять, розуміють. Щасливий той, хто народився і виріс у дружній родині.

Навіщо потрібна родина і чи слід засмучуватися через те, що в вашому житті щось не склалося, чи слід ображатися на своїх батьків, які не такі, як вам би хотілося? Звичайно ж ні. Адже найголовніші люди в житті — це тато й мама, які подарували нам життя. Під батьківським крилом ми проводимо дитинство і юність — найпрекрасніший час у житті. Це час пізнання, освоєння світу.

Сім’я в першу чергу формує світогляд нової людини. Адже це модель світу в межах квартири. Тут починається формування особистості. Ми стежимо за відносинами батьків, за їх розмовами, захопленнями. Мама і тато для нас перші і головні приклади для наслідування. Вони виховують нас, передають свій життєвий досвід, сімейні традиції.

Від клімату, який панує в сім’ї, і того, наскільки затишно і радісно у родині, залежить, чим буде цікавитися дитина. У неблагополучних сім’ях діти шукають розуміння не в стінах будинку, а на вулиці, біля чужих людей. Світ дуже жорстокий. А хороша сім’я — захист від жорстокості. Як часто вже дорослими, маючи своїх дітей, в метушні днів ми забуваємо зателефонувати батькам, запитатися про здоров’я, провідати їх! А вони начебто все розуміють і прощають нас за неуважність.

Створити сім’ю не складно. Щоб двом людям прийняти рішення жити під одним дахом, достатньо зізання в любові. Звичайно, в сім’ї повинна панувати любов один до одного. Але потрібно ще й розуміння, терпіння, повага, готовність вислухати і допомогти. Потрібно бути готовим пожертвувати заради сім’ї своїм часом, бажаннями. Необхідно відчувати відповідальність перед близькими, дарувати їм свою увагу.

Сім’я може стати по-справжньому міцною, коли проходить випробування часом. Життя не буває безхмарним. Радощі змінюються печалями, надії іноді виправдовуються, але часто закінчуються розчаруваннями. І кожна сім’я проходить випробування на міцність. У справжній родині проблеми вирішуються спільно, біди переносяться разом. Той будинок, де живе щирість, вірність, одностайність, де відчувається сильне, міцне і надійне плече. Час тільки зміцнює таку родину.

Крім сім’ї, є й інші цінності, які заповнюють життя: робота, друзі, захоплення, політика. Але мені здається, що ніщо не може замінити родини. Час, проведений в колі близьких людей, неоціненний. Я вважаю, що сім’я повинна бути у кожної людини. Ні гроші, ні влада не подарують нам безкорисливу любов, не залікують душевні рани, не врятують від самотності, не принесуть справжнього щастя. І як би не склалося моє життя у подальшому, я буду пам’ятати, що є речі, які не обирають, і через все життя пронесу повагу до рідної домівки, до своїх близьких, до своєї сім’ї.