Твір на тему: «Доля жінок в романі Панаса Мирного «Хіба ревуть воли, як ясла повні?»


Рейтинг твору 4.18 на основі 11 голосів

Нова українська література відрізняється не тільки мовним стилем. Тут починають відкриватись нові сторони відомих уже питань. Зокрема, тема долі української жінки подається читачу в новому аспекті: письменники починають розглядати її прискіпливіше, яскравіше висвітлюючи її грані – емоції героїні, її почуття, думки та переживання.

Роман Панаса Мирного «Хіба ревуть воли як ясла повні» - чудовий приклад-підтвердження до написаного вище. У його творі фігурує чимало осіб саме жіночої статі, вони розкриті максимально повноцінно. Хоча ми все ще можемо відчувати на підсвідомому рівні, що роман більш спрямований на опис чоловічої долі, все ж роль жінки в кріпацькі часи дослідити значно легше, ніж раніше. Кількість сюжетних ліній висвітлює життя багатьох селянок, які по-різному починали свій шлях, але, зрештою, були однаково нещасні.

Перш за все ми знайомимось із «польовою царівною» - Галею, дочкою Москаля, яку собі приглянув Чіпка. Ми розуміємо, що дівчина походить із заможної сім’ї, і вона достойна гідного та багатого чоловіка. Однак героїня все ж вирішує пов’язати своє життя з Чіпкою, що, врешті-решт, закінчується для неї фатально – не витримавши всіх злодіянь свого чоловіка, вона закінчує життя самогубством.

Не зазнала щастя й матір Чіпки. Невдачі переслідували Мотрю ще до народження сина, адже виявилось, що її чоловік, якого звали Іван Вареник, обманював свої жінку. Пізніше сам Чіпка приносив своїй матері тільки клопіт, часом дозволяв собі чи своїм товаришам принижувати її.

Явдоха, дружина Максима, була нещасною ще з дитинства, хоча, можливо, навіть не усвідомлювала свого становища. Батьки примушували її «торгувати красою», вона зловживала алкоголем і вела непристойний спосіб життя, аж поки не вийшла заміж. Народження дитини трохи виправило поведінку героїні, однак доля її все ж закінчилась плачевно.

Єдиною жінкою, якій пощастило вийти заміж за трудолюбного чоловіка і побудувати міцну сім’ю, була Христина. Вона не піддавалась впливу сімей, які її оточували, намагалась допомогти їм, ніколи їх не осуджувала і жаліла. Старалась допомогти Мотрі, яка втікала від рідного сина, і до останнього вірила в те, що Чіпка може виправитись.

Підсумовуючи все, читач може побачити, що намагався донести Панас Мирний, випустивши у світ «Хіба ревуть воли, як ясла повні?» Сьогодні жінка незалежна: вона має право на освіту, високооплачувану роботу, повагу до себе. Вона може вільно обирати, як їй жити і з ким. У період, описаний в романі, героїні не могли змінити своєї долі, адже були тісно пов’язані зі своїми чоловіками, від яких, в більшості, залежало їх життя.