Твір на тему: «Чи потрібно боротись за чистоту мовлення?»


Рейтинг твору 3.8 на основі 101 голосів


Незважаючи на те, що після здобуття Україною незалежності у 1991 році українська мова отримала статус державної, особливих досягнень у сфері мовної культури немає й досі. Зараз склалося так, що споріднені мови не збагачують одна одну, а самознищуються. Це ще раз говорить про те, що треба з більшою пильністю дбати, щоб українська мова не тільки залишалася чистою, а й зберігалася та поповнювалася, а корені мовних джерел не занехаювалися і підживлювалися.

Зараз наша рідна мова майже щодня засмічується суржиком, споконвічні українські слова перемішуються з чужими, або навіть зі штучно створеними словами та зворотами. Перш за все, це відбувається через далекі від взірця передачі на телебаченні та радіо, публікації в ЗМІ та на інтернет-сторінках. Не менш негативний приклад подають і наші можновладці, які, виступаючи з трибун, порушують створені ними ж самими закони. Спостерігаючи за такими порушеннями, українську мову не поспішає опановувати і широкий загал. І реальних зрушень не буде, доки мовні закони не будуть функціонувати на державному рівні.

Не залишає людей байдужими і різноманітна реклама, яку кожен з нас чує майже на кожному кроці. Звичайно ж, мовна інформація — це найкраща можливість зацікавити людей тим чи іншим товаром, тією чи іншою послугою. Але, якби вона була менш нав’язливою, якби й тут було менше помилок, якби менше українська мова перепліталася з іноземними словами та зовсім незрозумілими виразами, все було б набагато краще.

Та це стосується не тільки реклами, а й більшості українських телевізійних передач. Найчастіше робляться помилки у наголошеннях та вимові, у точності вживання слів і словосполучень, у нормах відмінювання і побудові фраз. Відомо, що ідеалу немає і не може бути: іноді диктори, журналісти і ведучі під час розмови зі своїми гостями не реагують на помилки в їхньому мовленні, хоча у більшості випадків це можливо робити коректно і без приниження гідності.

У певній ситуацій безпосередні виправлення неможливі, але частіше усього виправити помилку співрозмовника можна одразу і без особливих проблем, зробивши це ненав’язливо, природно, без порушення такту і повчання. Обмовки можливі для будь-якої людини, адже від них ніхто не застрахований. Але вже давно треба навести лад не тільки в суспільному житті, але і в мовній культурі, надавши українській мові можливість нормально функціонувати і розвиватися. За чистоту мовлення треба боротися, і ця справа лежить на плечах нашого покоління!