Твір на тему: «Характеристика комедії Івана Карпенка-Карого «Хазяїн»


Рейтинг твору 5 на основі 1 голосів

У своїй сатиричній комедії «Хазяїн» Іван Карпенко-Карий викрив потворні явища капіталістичного суспільства і висміяв моральне зубожіння тих людей, які в безупинній гонитві за наживою стають жалюгідними й огидними хижаками, втрачаючи людську подобу. В одному з листів до свого сина Назара письменник так визначав тему цього твору: «Хазяїн» — це зла сатира на чоловічу любов до стяжання, без жодної іншої мети. Стяжання для стяжання!»

Основою комедії став щирий сміх — справжня убивча сила, яку автор скерував на викриття негативних явищ у тогочасному суспільстві. У центрі п’єси постають надзвичайно реалістично змальовані негативні образи, яких автор «бичує сатирою страшною». Сюжет комедії і події виникають на тлі конфлікту, породженого соціальними суперечностями суспільства, в якому тисячі жебраків і наймитів та лише одиниці тих, хто за чужий рахунок стають мільйонерами.

Головний герой комедії мільйонер Терентій Пузир перебуває у постійному конфлікті з усіма, хто насмілюється стати на шляху до втілення у життя його хижацьких планів. Йому добре відомо, що єдине джерело збагачення — це жорстока експлуатація простих українців. Безмежна жадоба до грошей штовхає Пузиря на шлях махінацій і злочинів. Мільйонер усвідомлює, що, погодившись прикривати банкрутство купця Михайлова, він порушує не тільки людські, а й державні закони. Та хоча він і боїться відповідальності, все одно нічого не може вдіяти з собою, бо гору над усіма іншими почуттями багатія бере прагнення отримати кругленьку суму грошей — «двадцять відсотків від валової виручки».

Герой комедії планує збільшити свій капітал й іншим шляхом — віддавши дочку Соню заміж за сина Чоботенка — такого ж мільйонера, як і Пузир. При цьому почуття дочки його зовсім не цікавлять, хоча та любить іншого парубка — вчителя гімназії Калиновича. Це ще один конфлікт — конфлікт прагнення до збагачення і нормальних людських почуттів.

Під час усіх цих подій ускладнюються відношення між Пузирем та його робітниками, навколо багатія зростає напруження. Врешті-решт, селяни не витримують жорстоких знущань і важкої роботи та підіймаються на стихійний бунт. А невдовзі розкривається і махінація з банкрутством купця, через що над мільйонером нависає загроза арешту.

Дочка Пузиря відмовляється вийти заміж за нелюба Чоботенка, а через небачену скупість з самим Пузирем трапляється нещасний випадок, і він опиняється на межі життя та смерті.

Комедія Карпенка-Карого «Хазяїн» сповнена сатиричного викривального пафосу. Автор реалістично змальовує методи наживи тогочасних багатіїв, реалістично і переконливо зображує, як їх багатство зростало на визиску тисяч селян-бідняків. Показуючи під сатиричним кутом загострення конфліктів, які з’являються у житті «чумазих володарів темного царства», драматург підносить ідею боротьби проти системи та окремих гнобителів українського народу.