Твір на тему: «Не все те золото, що блищить»


Рейтинг твору 3.96 на основі 193 голосів


Варіант перший.

«Не все те золото, що блищить» — відоме всім прислів’я. Його можна завжди пояснити і буквально, і символічно. Так, наприклад, воно може означати, що не всякий блискучий предмет зроблений із золота. Це буквальний сенс прислів’я, а символічний його зміст дещо інший: іноді те, що за зовнішніми ознаками блискуче, привабливе, за внутрішнім змістом — зовсім не добре, не цінне, зовсім не відповідає зовнішньому вигляду. Наприклад, іноді гарна, добре одягнена, приваблива людина виявляється дурною або поганою. Або навпаки: непоказна по зовнішності людина виявляється цінною за внутрішнім змістом, що і виражається ще одним подібним прислів’ям «Малий золотник, та дорогий».

У житті треба вміти розрізняти дійсно цінне й помилкове. Наприклад, ми часто стикаємося в житті з питанням: «Що таке краса?».

Хто така гарна та красива людина? Обов’язково фотомодель? Чи можна вважати банку з фарбою красивою? Думаю, ні. Хоча ми точно знаємо, що з фарби можна створити шедевр. Два різних стани одного предмета можуть бути красивими і потворними. Чому так відбувається? Тому що краса — це не тільки даність, але й велика праця. Щоб стати красивою людиною, потрібно докласти зусилля. У такій людині все гармонійно поєднується: розум, ерудиція, чуйність, доброта душі і багато інших надбаних якостей. Таким чином, ми ще раз переконуємося, що не все те золото, що блищить!

Варіант другий.

Усна народна творчість — це найдавніший вид мистецтва. Велике місце в ньому займають прислів’я та приказки. Наші пращури хотіли передати через них свої знання, досвід, прагнули, щоб ми стали добрими, розумними і справедливими.

Прислів’я можна завжди пояснити і буквально, і символічно. Так, наприклад, прислів’я «Не все те золото, що блищить» означає, що не всякий блискучий предмет зроблений із золота. Це буквальний сенс прислів’я. Символічний його сенс у тому, що іноді те, що зовні привабливе, за внутрішнім змістом зовсім інше. Іноді бачиш красиву, добре одягнену і привабливу людину, а як дізнаєшся її ближче, вона виявляється дурною або злою. А буває і навпаки.

Одного разу мама дала мені почитати книгу свого дитинства — повість В. Мелентьєва «Звичайне Мембе», яка не привернула мене ні своїм зовнішнім виглядом, ні назвою. Але коли я почала її читати, то не могла зупинитися.

Прислів’я «Не все те золото, що блищить» допомагає нам зробити правильний вибір у різних життєвих ситуаціях, радить звертати увагу не на зовнішній вигляд, а на внутрішній зміст людини чи предмета.