Твір на тему: «Кому потрібні сьогодні порядність і гідність?»


Рейтинг твору 4.03 на основі 40 голосів

Що таке порядність та гідність і чому вони так цінувалися у всі часи? Про них говорить народна мудрість — «Бережи честь змолоду», їх оспівують поети і про них розмірковують філософи. За них вмирали на дуелях, а, втративши їх, вважали життя кінченим. У будь-якому разі, в понятті порядності і гідності закладено прагнення до морального ідеалу. Цей ідеал може створити людина сама для себе, а може й прийняти від суспільства.

У першому випадку, на мій погляд, — це якась внутрішня честь, куди входять такі індивідуальні якості людини, як сміливість, благородство, справедливість, чесність. Це переконання і принципи, які складають основу самоповаги людини. Це те, що вона сама виховує і цінує в собі. Порядність і гідність людини окреслює рамки того, що людина може дозволити самій собі, і яке відношення може допустити з боку інших. Людина стає суддею собі самій. Це те, що складає людську порядність і гідність, тому людині самій важливо не зрадити ніякому зі своїх принципів.

Інше розуміння порядності і гідності я б співвідніс з сучасним поняттям репутації — це те, якою людина показує себе іншим людям у спілкуванні і справах. В даному випадку важливо «не впустити гідності» саме в очах інших людей, адже мало хто захоче спілкуватися з грубіяном, вести справи з ненадійною людиною або допомогти в потребі безсердечному скнарі. Однак, людина може при цьому мати погані риси характеру і просто намагатися приховувати їх від інших.

У будь-якому разі, втрата порядності і гідності веде до негативних наслідків: або людина розчаровується сама в собі, або стає вигнанцем у суспільстві. Порядність і гідність, які я визначив як репутацію, завжди вважалася візитівкою людини — і чоловіка, і жінки. Й іноді це шкодило людям. Наприклад, коли їх вважали негідними, хоч були винні не вони, а плітки і інтриги. Або жорсткі соціальні рамки. Мені, наприклад, завжди було дивним прийняте у Вікторіанську епоху засудження молодої жінки, яка знімала траур по померлому чоловікові і хотіла почати нове життя.

Головне, що я зрозумів, це що слово «порядність» і слово «гідність» споріднені слову «чесність». Потрібно бути чесним з собою і людьми, бути, а не здаватися гідною людиною, і тоді тобі не загрожує ні засудження, ні самоїдство. І не треба сумніватися: порядність і гідність потрібні людині у будь-які часи, особливо в нашу нелегку добу змінення моральних цінностей і пріоритетів у житті людини.