Твір на тему: «Поклик до волі в пісні-гімні «Ще не вмерла Україна»


Рейтинг твору 4 на основі 2 голосів

Скільки арештів, суперечок і поневірянь пережив український гімн. Слова цієї пісні, один її рядок, який дав назву віршеві талановитого українського поета Павла Чубинського, майже півтора століття викликали страх і ненависть у поневолювачів.

Ще в недалекому минулому за поширення тексту пісні «Ще не вмерла України» та її виконання можна було потрапити у в’язницю. Лише напередодні розвалу радянського тоталітарного режиму наприкінці 1989 року ця неперевершена пісня зазвучала вільно. Її виконала численна українська громада, яка прийшла до могили П. Чубинського на Книшевому кладовищі в Борисполі уклонитися пам’яті вірного сина свого народу і встановити дубовий хрест.

Як і сама пісня, її автор за своє життя зазнав багато поневірянь за любов до рідного народу і української мови. За українофільську діяльність у 1862 році П. Чубинського заарештували і заслали на поселення до далекого та суворого Архангельська. Але цей розрив з Батьківщиною не зломив патріотичний дух вірного сина України.

Коли чуєш Гімн, вражає віра поета у вільне та щасливе майбутнє Батьківщини:

«Ще не вмерла України,

Ні слава, пі воля,

Ще нам, браття-українці,

Усміхнеться доля».

Поет щиро вірив, що Україна обов’язково стане незалежною, і тоді:

«Запануємо і ми, браття,

У своїй сторонці».

Перший раз пісня зазвучала у невеличкому селі Млин, яке в ті часи знаходилося на території Польщі, і в якому жив та працював автор музики Михайло Вербицький. Він навіть подумати не міг, що ця пісня буде настільки популярною. Але митець завжди мріяв про єдину Україну, не поділену на Західну і Східну.

Пісня «Ще не вмерла Україна» була визнана національним гімном такими відомими українськими літераторами і громадськими діячами, як І. Франко і Леся Українка, а також українськими громадами у багатьох куточках світу. Авторами гімну були наддніпрянин і галичанин, що зайвий раз підкреслює можливість соборності усіх українських земель.

Після здобуття Україною незалежності пісня прийшла в кожну українську родину. З 17 вересня 1991 року Гімн України кожен день транслюється Українським національним радіо о пів на шосту ранку і о двадцять четвертій годині. 5 грудня 1991 року гімн уперше офіційно пролунав на відкритті засідання Верховної Ради України.

Достатньо уважно вслухатися в слова Гімну України та перейнятися його великим пафосом, щоб душу наповнив патріотизм і любов до рідної України!