Твір на тему: «Бути щасливим» за оповіданням Олекси Стороженка «Скарб»


Рейтинг твору 3.9 на основі 59 голосів


Уявлення про щастя героїв казки «Скарб» Олеся Стороженка здається, м’яко кажучи, дивним. Бо щасливою вони вважали ту людину, яка все своє життя могла лежати на печі і тільки відкривала рота для того, щоб поїсти. Та успіху не може досягнути той, хто не докладає ніяких зусиль, не можливо без зусиль стати і щасливим.

Але при всьому цьому не слід вважати щасливими тих людей, щастя яких залежить від випадку. Саме таким був головний герой оповідання Павлусь. Навряд чи його вважали б щасливою людиною, якщо б він не знайшов собі такої дружини, яка і кохала його, як чоловіка, і була для Павлуся замість матері. Навряд чи Павлусь був би щасливим, якщо б золото не сипалося на нього просто з неба. Та він не був щасливим і за таких умов, і це дуже легко пояснити.

Достатньо уявити людину, яка ніколи не виходила з хати і про те, який вигляд мають тварини і рослини, знає тільки з розповідей інших, якій нічого згадувати, бо вона не висовувала носа далі вікна, у якої не було друзів, з якими можна було побалакати і «відвести душу». Від такого уявлення стає дуже сумно. Тому спадає на думку, що заможність і все інше, що торкається гарного життя, повинна бути не випадковим щастям, а результатом наполегливої праці. Тоді у людини не буде виникати сумних думок і відчуття безнадії, тоді людина буде щасливою.

А, може, Павлусь просто цінував те що мав, і доля була прихильною до нього? Адже є багато таких людей, які багато працюють, недоїдають і недосипають, але щасливі вже від того, що Бог дарує їм їжу та дах над головою. А інші постійно винуватять у своїх невдачах інших, постійно скаржаться на життя, хоча дуже часто живуть набагато краще інших. Таким людям не слід заздрити, адже вони по-справжньому нещасні, хоча й не розуміють цього.

Але цікаве інше: цікаво те, що Павлусь, як і більшість з нас, не зміг би найти відповідь на запитання: «Що може зробити вас щасливими?». І буде дуже добре, якщо герой казки-оповідання зрозуміє, що для справжнього щастя йому достатньо його дівчини з сонячними квітами на долонях.

Кожен з нас теж згадує любов, радість, турботу, одвічні моральні цінності, всі ті речі, які дарують спокій нашому серцю і які запалюють вогник щастя у наших очах. Головне, щоб це не було пізно. А взагалі, життя доводить, що щастя приходить лише до тих, хто відчуває себе щасливим. Отже, якщо ти бажаєш стати щасливим, то просто можеш ним бути. І тобі ніхто не завадить, окрім тебе самого.