Твір на тему: «Чи впливає краса природи на людину?»


Рейтинг твору 4.27 на основі 41 голосів

Природа була, є і завжди залишиться незмінним супутником людини у її повсякденному житті. Ми черпаємо із її скриньки всі багатства, які у нас є. Краса природи та її велич залишаються нашою головною святинею, одвічним скарбом, який непідвладний ані моді, ані часу. При всьому цьому, сама по собі природа та її краса на може впливати на людину, не може її навчати і виховувати. Наприклад, якщо залишити дитину наодинці з природою, годі сподіватися, що під впливом навколишнього природного середовища ця дитина виросте розумною, стане глибоко моральною і непримиримою до зла. Однак, разом з людським чинником і впливом культури, вплив природи проявляється настільки сильно, що не помітити це неможливо. Тільки краса природи, активна взаємодія з нею дає можливість людині виховувати в собі найкращі якості.

Не менш важливе значення бережливого і свідомого ставлення людей до неї, яке притаманне суспільству лише при наявності широких екологічних знань і екологічної культури, формувати які в кожній людині потрібно з дитинства. Знання норм відношення людини до природи, закономірності її розвитку, знайомство з загадковим світом рослин і тварин, з особливістю поведінки представників живої природи, з проблемами, які виникають у природному середовищі, причому, дуже часто — з вини людини, привчають нас відчувати особисту відповідальність за красу природи і її майбутнє.

В наш час дуже важливо усвідомлювати нерозривний зв’язок суспільства і природи, який має взаємний характер. Доречними тут будуть слова О. І. Герцена, який сказав, що «природа не може суперечити людині, якщо людина не суперечить її законам». З одного боку, природне середовище і краса природи значно впливають на розвиток суспільства. З іншого боку, саме ці фактори настільки важливі, що можуть сповільнювати темп розвитку цілих країн і народів.

З давніх-давен природа була силою, яку люди любили і поважали, яку навіть боялися, та при цьому не могли мислити своє існування без її краси і багатств. Вона завжди давала людям дах над головою та їжу, нові відкриття і можливість змінюватися, збагачуватися і розвиватися, її краса давала натхнення живописцям, скульпторам, поетам, письменникам та іншим митцям.

Якщо говорити про нашу країну і про наших співвітчизників, то краса української природи багато століть впливала на звичаї і обряди нашого народу, на його культурний і суспільний розвиток майже у всіх сферах людської діяльності. Краса природи для українців — це не тільки мальовничій образ для художників і письменників, а й духовне джерело, яке збагачувало минулі покоління, збагачує наших сучасників і буде збагачувати наших нащадків.