Твір на тему: «Що означає для мене бути громадянином України»


Рейтинг твору 4.05 на основі 199 голосів

Звичайно ж, бути громадянином України — це не тільки мати прикрашений тризубом паспорт, не тільки брати участь у виборах і цікавитися життям рідної країни.

Я вважаю, що для того, аби відчути себе справжнім громадянином України, перш за все, треба перейматися її історією. Треба знати і про скіфів, і про походи князя Святослава проти печенігів, і про часи монголо-татарської навали. Треба знати і про пізніші часи: про епоху козаччини, про добу Руїни. А ще треба мати уявлення і про відносно недавні події: УНР, голодомор 1933 року, Велику Вітчизняну війну, період визвольних змагань і проголошення Державного акту про незалежність України. Усе це важливо, бо кожна частина історії стосується нашого сьогодення, кожного з нас, адже ми українці.

Але не тільки пам’ять про минуле, а й корисна діяльність заради щасливого майбутнього перетворює людину з простої розумної істоти на справжнього громадянина та гідного члена суспільства. Особисто я вважаю себе справжнім громадянином України. Я народився незадовго до того, коли наша держава отримала свободу і незалежність. Звичайно ж, я не пам’ятаю славетні події серпня 1991 року. Але вже навчаючись у початкових класах, я став усвідомлювати, що є невід’ємною часткою української спільноти. Чомусь мені назавжди запам’ятався перший у моєму житті День знань. Першого вересня, після урочистої лінійки, ми увійшли до просторого і світлого класу, всілися за новенькі парти. Першим був урок, на якому вчителька розповідала про Україну. Розповідаючи, вона широким рухом обвела велику частину мапи і гордо сказала: «Це наша Україна!» Власне, саме тоді я вперше і відчув свою єдність з українським народом, з рідною країною, зі світом людей.

Отже, для того, щоб бути гідним громадянином своєї країни, треба багато і наполегливо працювати. Маю на увазі не тільки виконання певних обов’язків перед суспільством і поширення знань про Батьківщину. Перш за все, треба бути активною людиною у самому широкому розумінні цього слова. Не слід миритися з жорстокістю і брехнею, не слід байдуже проходити повз нещасного. А головне – не можна погоджуватися з тим, коли багатша людина знущається з біднішої, коли сильніша держава тисне на слабшу. Життєвим гаслом свідомого громадянина повинна бути справедливість, честь і відданість своїй Батьківщині. Я в цьому впевнений, адже я — громадянин України!